Књижевна награда „Бранко Миљковић“

Награда БРАНКО МИЉКОВИЋ

Додела награде „Бранко Миљковић“ за 2020. годину књижевнику Владимиру Копицлу за збирку песама „Удаљени бубњеви“ уједно је и обележавање 50. година ове награде.

Свечана додела ће се одржати у уторак, 6. јула 2021. године од 18 сати у Градској кући у Нишу.

У програму поводом доделе 50. награде „Бранко Миљковић“ песнику, есејисти, прозном писцу, преводиоцу, приређивачу и уреднику Владимиру Копицу, учествоваће председник жирија Проф. др Горан Максимовић, првак Народног позоришта у Нишу Александар Михаиловић, песник Далибор Поповић Поп и музичар Жељко Љубић Пити ће интерпретирати поезију добитника, а биће приказан и видео-портрет предходног добитника награде Ненада Милошевића. Програм води Велибор Петковић.

Награда „Бранко Миљковић“ је први пут додељена 1971. године, песнику Милутину Петровићу и од тада се непрекидно додељује за најбољу збирку поезије на српском језику у претходној години.

Међу добитницима током 50 година постојања награде су имена најзначајнијих српских песника а данас награда представља, према општем мишљењу,  најзначајнију награду за поезију у српском књижевном простору.

Књижевни критичар Проф. др Александар Костадиновић, у тексту о овој награди објављеном пре пар година, каже:

„По свему, награда „Бранко Миљковић“ била  је  истовремено и тачно мерило вредности и добар показатељ поетичких (стилских и идеолошких) кретања у савременом српском песништву. Утолико је од већег значаја чињеница да се нишко признање поезији и само приближава сопственом јубилеју полувековног трајања.“

Један од добитника, угледни песник Александар Ристовић је приметио да ово признање јесте и „подсећање на песника чије име носи, на његову апсолутну поетску личност, на његову страсну оданост поезији“.

Награда „Бранко Миљковић“ је уједно и пуно представљање добитника нишкој и српској јавности, јер осим саме награде, статуете „Јупитера на престолу“, као симбола врхунског статуса поезије у књижевној култури, као и уникатне повеље, награда подразумева и објављивање тематског блока текстова посвећеног добитнику у нишком часопису „Градина“, израда видео-портрета за друштвене мреже, промоцију награде у Србији  и даље учешће добитика у културном животу Ниша, учешћем у жиријима за следеће награде, у раду Књижевне колоније Сићево, Нишког сајма књига итд.

ДОБРО ДОШЛИ!