Књижевна награда „Бранко Миљковић“

Књижевна награда „Бранко Миљковић“ се додељује за најбољу књигу поезије на српском језику, објављену током претходне године. Једна је од најугледнијих српских књижевних награда. Први пут је додељена 1971. године и од те године се додељује редовно. О добитнику Награде одлучује жири, састављен од угледних домаћих писаца и књижевних критичара. Награда „Бранко Миљковић“ је званично признање града Ниша а реализација тог догађаја поверена је Нишком културном центру. Вишедневна манифестација „Дани Бранка Миљковића“ садржи разноврсне догађаје (књижевне вечери, изложбе, музички наступи), а међу тим дешавањима посебно место припада самом чину свечане доделе.

Награда БРАНКО МИЉКОВИЋ

Додела награде „Бранко Миљковић“ за 2020. годину књижевнику Владимиру Копицлу за збирку песама „Удаљени бубњеви“ уједно је и обележавање 50.

Књижевна колонија Сићево се одржава средином септембра, са трајањем до седам дана и уз учешће најзначајнијих српских и нишких књижевника и интелектуалаца, као и изабраних књижевника из иностранства. Књижевна колоније је основана 1991. године.

У раду Колоније редовно учествује већи број учесника (сталних и привремених), поготово значајних књижевника из региона југоисточне Европе, а у програму се посебно инсистира на следећим садржајима: округлом столу учесника и гостију са неком од актуелних књижевно-културолошких тема, гостовању учесника Колоније у оближњим градовима, објављивању зборника књижевних радова и алманаха Колоније, ауторских књига потеклих из рада Колоније, као и на већем броју других програма у Сићеву и Нишу.

У оквиру рада колоније се уручује и награда „Ramonda Serbica“ за свеукупно вишегодишње литерарно стваралаштво домаћег писца који је оставио посебан печат у историји савремене српске књижевности.