Књижевна награда „Бранко Миљковић“, Конкурси

КЊИЖЕВНА НАГРАДА „БРАНКО МИЉКОВИЋ“ 2023.

НИШКИ КУЛТУРНИ ЦЕНТАР

Ниш, Станоја Бунушевца бб

Саопштење за јавност

 

Жири за доделу награде „Бранко Миљковић“ у саставу др Јелена Младеновић, председница, Петар Матовић и Миодраг Раичевић, чланови, на завршној седници одржаној 08.04.2023. године већином гласова је донео

ОДЛУКУ

да се Бојану Васићу додели 52. награда „Бранко Миљковић“ за књигу песама „Удаљавање“  у издању Архипелага из Београда.

Образложење

 

Жири је имао сложен задатак да се определи за најбољу књигу песничке продукције претходне године (на конкурс је пристигло око 100 песничких књига а жири је имао и увид у целокупну продукцију у 2022. години) и већином гласова је донео одлуку да награда „Бранко Миљковић“ за 2022. годину буде додељена Бојану Васићу за збирку песама „Удаљавање“, у издању Архипелага из Београда.

На интимној лирској мапи топонима, којом се креће песнички субјект збирке Удаљавање Бојана Васића, кроз континуирану промену простора, наговештени су особени и безвременски путописни обриси. Сталним опкорачењима лако спроведеним из стиха у стих, остварена је велика естетска и емоционална сугестивност песничких слика, тако да удаљавање од ствари постаје приближавање сопству. Та субјективизирана места нису само успутне просторно-временске станице, већ семантички обогаћени знакови који ненаметљиво и иновативно преносе референце на одабрану песничку традицију, чиме се врши додатна идентификација оног који говори и прелази физичке раздаљине не би ли пронашао пут до свог језичког и поетског бића. Одлуком већине гласова жирија, збирци Удаљавање Бојана Васића додељује се Награда „Бранко Миљковић”, док је глас песника Миодрага Раичевића припао збирци Радио Итака/Без терета Саше Јеленковића.

Награду додељује Град Ниш, финансијски је подржава Министарство културе Републике Србије, а организатор доделе је Нишки културни центар.

Награда се састоји од повеље, статуете и новчаног износа. Награда ће свечано бити уручена током маја или јуна 2023. године у Градској кући у Нишу.

Ниш, 10. април 2023.

 

Бојан Васић (Банатско Ново Село, 1985) објавио је књиге песама Срча (2009), Томато (2011), Ictus (2012), 13 (2013), Детроит (2014), Волфрам (2017), Топло биље (2019), Брид (изабране песме, 2021), Удаљавање (2022), као и роман Властелинства (2022).

Био је део песничко-уметничке групе окупљене око едиције caché.

Добитник је награда Млади Дис и Матићев шал за збирку Срча, и Мирослав Антић и Васко Попа за књигу Топло биље.

Заступљен у низу генерацијских избора. Песме су му превођене на словеначки (Črepinje/Srča, Љубљана, 2015), пољски, енглески, немачки и македонски језик (Топли билки, Битола, 2021). Пише књижевну критику. Члан је Српског књижевног друштва.

Живи у Панчеву.