Најаве догађаја

ДИЗАЈН ЗА СВАКИ ДАН

Изложба радова студената Департмана за примењене уметности Факултета уметности у Нишу под називом  

ДИЗАЈН ЗА СВАКИ ДАН

петак, 26.04.2024. у 18 сати

Галерија Нишког културног центра

Графички дизајн може се посматрати као неми филозоф савременог друштва. Преносећи поруке, идеје и емоције кроз визуелну форму, попут архитектуре, он је запис наше колективне свести, одражавајући вредности, трендове и дух времена. Он је језик без речи, који трансцендирајући језичке баријере, допире до дубљих слојева људске егзистенције. Кроз игру облика, боја и композиције, он не само што информише, већ и инспирише, провоцира и покреће промене. У свету преплављеном информацијама, графички дизајн постаје путоказ ка разумевању и сагледавању суштине стварности, подстичући нас да пропитујемо, сањамо и стварамо. Али истовремено, поставља се и питање одговорности – како користити овај моћни алат на начин који је етички, инклузиван и одржив, како би допринели изградњи бољег и лепшег света за све нас.

Графичко обликовање амбалаже, често занемарено као чиста практичност, заправо је платно за уметнички израз и филозофску рефлексију. Оно представља спој форме и функције, где се естетика беспрекорно стапа са корисношћу. Његов прави потенцијал лежи у области иновација, где студенти својим свежим перспективама и неограниченом креативношћу играју кључну улогу. Студенти треће, четврте и пете године, на предмету Просторна графика, ослобођени предрасуда, поседују способност да померају границе и редефинишу парадигме у овом уметничком облику. Њихово иновативно размишљање удахњује нови живот обликовању амбалаже, дајући “обичном”, кроз канал маште и инспирације, нешто ново, потпуно несвакидашње. Кроз њихову креативност и досетљивост, они не само да обликују будућност дизајна амбалаже, већ и доприносе ширем дискурсу о естетици, одрживости и људској повезаности.

Наравно, Галерија Нишког културног центра, као витални део у животима ових младих уметничких снага, већ је и те како позната као место које оснажује студенте да померају уметничке границе и истражују свој потенцијал. оц. др ум. Јефимија Стоичић)

Ментори:

мр Сања Девић, ванредни професор

др ум. Јефимија Стоичић, доцент

Анита Милић, ванредни професор.