Дани жалфије У Сићеву

ДАНИ ЖАЛФИЈЕ

Субота, 14. мај 2022.

Зграда уметничке колоније у Сићеву

Манифестација Дани жалфије је културно-еколошког садржаја и има за циљ едукацију публике о ендемским биљним врстама. У аутентичном простору Сићевачке клисуре у селу Сићево, осим нових сазнања о употреби и благодетима које пружа жалфија, ово је прилика и за подсећање старих обичаја  и заборављених  традиционалних вредности.

Жалфија (кадуља, славуља, калавер, куш), медитеранска биљка које највише има у Далмацији и на Црногорском приморју, као ендемска, аутохтона врста успева и у Сићеву, на обронцима Сврљишких планина. Да би се сачувало ово јединствено станиште у Србији, биљка је стављена под заштиту.

 14. мај  2022.

12.00  Културно-уметнички програм

Учесници:

–      КУД „Абрашевић” Ниш, песници  Виолета Јовић и Власта Ценић

13.00  Предавање „Пчелињим производима до здравља“

Предавач:

  • професор Ђого Зечевић

Ђого Зечевић је званични предавач Савеза пчеларских организација Србије пуних седамнаест година. Одржао је бројна предавања широм региона. Пчеларством, како селећим тако и стационираним, бави се скоро четрдесет година. Теме којима се бави везане су за пчеларе и грађане.

  • Изложба Ликовног удружења „Луна“ из Ниша

Излагачи:

‒ Удружење нишких домаћица и домаћина, Удружење „Вилин вез”, Актив жена Ниш, ученици ОШ „Надежда Петровић“- Задруга Надеждине пчелице, Гљиварско друштво Ниш, мештани села Сићево.