Водич

Априлски ВОДИЧ кроз програме

Нишки културни центар / 2022.

5. и 6. (уторак и среда)

ОКРУЖНА СМОТРА РЕЦИТАТОРА

Смотра рецитатора представља својеврсно такмичење у изражајном казивању стихова.

Такмичење се одржава на Градском и Окружном нивоу, учествују ученици основних и средњих школа a најбољи представљajу нишавски округ на Републичкој смотри рецитатора у Ваљеву.

Мала сала НКЦ-а, 10 сати

7. (четвртак)

 

            А1 КИНОТЕКА: “Поп Ћира и поп Спира” (1957)

У оквиру дугогодишњег пројекта А1 Кинотека, који заједнички реализују Југословенска кинотека и компанија А1 Србија, дигитално је рестаурирано још једно филмско остварење. Југословенски класик „Поп Ћира и поп Спира“ из 1957. године, снимљен према истоименом хумористичком роману Стевана Сремца, а у режији Софије Соје Јовановић наставља да „живи“ у новом сјају. Ово култно остварење од посебног је значајно за нашу културну баштину, јер је први играни филм у боји. Филм је режирала Соја Јовановић, прва српска редитељка дугометражних играних филмова, која је и награђена  Златном ареном на фестивалу у Пули.

„Поп Ћира и поп Спира“ снимљен у продукцији Авала филма остаје запамћен јер на хумористичан начин приказује живот у једном војвођанском селу. Радња филма одвија се у  животописном, идиличном месту, у ком живот сеоске елите, две поповске породице, тече мирно у међусобном разумевању и пријатељству. Раздор у ове две породице уноси долазак Петра Петровића, младог учитеља који може да се ожени ћерком само једног попа.

Овај филмски класик је 23. филм који је комплетно дигитално рестаурисан у одељењу за дигитализацију и дигиталну рестаурацију Архива Југословенске кинотеке у оквиру пројекта А1 Кинотека, који заједнички реализују Југословенска кинотека и компанија А1 Србија како би сачувала дела која су проглашена за културно добро од великог значаја.

Мала сала НКЦ-а од 19,00 (улаз бесплатан)

8. (петак)

ИЗЛОЖБА слика Животе Бајкић под називом Вибрација природe

Галерија НКЦ-а од 18 сати

12. (уторак)

 

            КОНЦЕРТ полазника радионице Браниславе Подрумац

Велика сала НКЦ-а од 20 сати

 

16. (субота)

КОНЦЕРТ ансамбла Алтро сенсо

Велика сала НКЦ-а од 19 сати

Овај састав реализује концерт у сарадњи са Италијанским институтом за културу. На програму ће бити два клавирска триа: Ђузепе Мартуци Ц-дур и Ђулио Рикорди А-дур.

19. (уторак)

 

ПРЕДСТАВЉАЊЕ књиге ТРИЈУМФ ТРАГЕДИЈЕ Ненада Петровића

Говоре: Зоран Ћирић, уредник издања и Ненад Петровић, аутор

Књига „Тријумф трагедије (НКЦ, 2021) открива авантуре човечанства које је преживело нуклеарни рат…

Ненад Петровић (1961, Врање) пише кратке приче, романе, путописе, есеје, позоришне и радио драме. Десет Петровићевих драма изведено је на програмима Радио Београда.

Мала сала НКЦ-а од 18 сати

20. (среда)

 

            УСКРШЊИ АНТИКВАРИЈАТ – размена старих књига

Тераса НКЦ-а од 12 до 15 сати

Традиционална манифестација „Светосавски антикваријатˮ дочекао је своје пролећно издање, те ће се овај пут размена књига и окупљање љубитеља књиге одржати под ведрим небом, на тераси Нишког културног центра.

26. (уторак)

ИЗЛОЖБА слика Пеђе Ракићевића под називом Мирис живота

Галерија НКЦ-а од 19 сати

28. (четвртак)

            МОНОДРАМА „Каква ти је жена, такав ти је живот“ глумца Драгана Маринковића Маце

Велка сала НКЦ-а од 20 сати

28. и 29. (четвртак и петак)

ПЕТИ ФЕСТИВАЛ ФАНТАСТИКЕ

Мала сала и хол НКЦ-а током дана и вечери      

            ***

Током априла

Рад жирија и припреме за уручивање књижевних награда „Бранко Миљковић“ (за најбољу књигу поезије у 2021. години) и „Малени цвет“ (за најбољу књигу прозе или поезије за децу и младе у 2021. години).

(Током месеца може доћи до променa у програмима, о чему ће НКЦ благовремено обавестити јавност)