Нишки културни центар вас позива на концерт ансамбла Београдски барок, који ће се одржати у суботу, 25. новембра 2023, у Малој сали НКЦ-а, са почетком од 19 сати, уз слободан улаз.

Кроз овај својеврсни програмски времеплов кроз барокну музику, који се не виђа често у нашем граду, водиће нас музички ансамбл Београдски барок (Belgrade Baroque) који ове године слави велики јубилеј – 20 година од оснивања.

Београдски барок је основан на иницијативу виолинисте Предрага Нововића који је живео и радио у Шведској и групе студената који су активно учествовали у раду Нововићеве барокне радионице у београдској музичкој школи Јосип Славенски и на ФМУ у Београду.

 Београдски барок чине музичари који се баве историјски информисаном извођачком праксом музике 17. и 18. века свирајући на копијама инструмената из тог периода, и један је од првих ансамбала те врсте у Србији.

Ансамбл је радио са многим реномираним музичарима из области ране музике и успешно је наступао на концертима у земљи и иностранству (позориште Confidancen Urliksdal (Стокхолм), Timisoara Early Music Festival, Међународни фестивал чембала Чембало жива уметност, Фестивал ране музике Студија за рану музику, Salzkammergut Festwochen, БЕЛЕФ, Дани барокне музике Нови Сад, Wonderfeel (Холандија), Међународна трибина композитора, Међународни фестивал камерне музике у Вршцу и др).

Наступају:

Ана Цветковић-Стојнић – сопран, Марко Живковић – тенор,

Милан Обрадовић – баритон, Каролина Бетер – траверсо флаута,

Катарина Алексић и Катарина Поповић – барокне виолине,

Растко Поповић – барокна виола, Срђан Станић – виола да гамба,

Јована Топалов – чембало.

Програм:

Johann Sebastian Bach (1685–1750)

Сонатa за виола да гамбу и облигато чембало у Де-дуру, BWV 1028

Клавијатурни концерт у еф-молу, BWV 1056

Schweigt stille, plaudert nicht, BWV 211 – „Кантата о кафи“

ДОБРО ДОШЛИ!