Најаве догађаја

Изложба „Двадесет година ретроспективе Надежде Џудовић и Слободанке Тошић“

Петак, 5. Јул 2024. У 18 сати

Галерија Нишког културног центра

Слободанка и Надежда рођене су 4.3.1944. године у Андријевици.

Основно образовање стекле су у Црној Гори. По завршетку гимназије у Пећи и студија на Природно-Математичком факултету у Сарајеву.

Склоност ка сликарству испољена је у раној младости. Сплет животних околности спречио их је да се сликарству посвете кроз регуларно образовање на Академији Ликовних Уметности.

Од 2004 су активни чланови удружења ЛУНА.

Реализовале су 3 самосталне изложбе:

Такође су учествовале на око 70 колективних .

Слике су им биране за републичке смотре аматера Србије:

Поред Ниша слике су излагане и у Нишкој Бањи, Прокупљу, Власотинцу, Алексинцу, Белој Паланци, Вучју, Дољевцу, Гаџин Хану, Зајечару, Књажевцу, Ковину, Чачку, Краљеву и у Пловдиву.

Учествовале су на 10 међународних изложби “Жене Сликари”, у Мајданпеку.

Слободанка Тошић је успела да оформи једно изузетно лирско сликарство. Оно се очитује у оптимизму и лагодном расположењу, када користи боју. То се уочава и у њеној способности, да у природи интуитивно осети ону тематику, која ће у очима посматрача изазвати дивљење према хармонији свих ликовних елемената у уметничком јединству са јасно истакнутом идејом. Сликарство Слободанке Тошић није сасвим усамљена појава. Оно потиче још од некада виђеног пејзажа, али и од оних које су неколико векова раније уметници развијали као посебну сликарску тему. Њене слике можемо схватити као експресију, која има сличности са импресионизмом. Оно што треба посебно истаћи је интуиција са којом успева да наслика оно што се у пејзажу не види, а то су извесне асоцијативне форме, које њене пределе испуњавају фантастиком природе.

Надежда Џудовић се бави једном врстом реалистичког пејзажа. Она са великом пажњом одабира своје објекте, односно моделе за сликање. Посебно се интересује за оне пејзаже, или објекте који у себи садрже одређену симболику, односно вишезначност. Сликарство Надежде Џудовић се може сврстати у сликарство једног европског покрета самоуких ликовних стваралаца, који снагом креације уносе повишену температуру у колорит слике. Слике Надежде Џудовић указују на њене велике могућности у разноврсности тематике. Она је освојила технологију и структуру слике, па је у стању да појачано изражава различите материјале у природи. Тиме се њено интересовање за поредак у природи појачава.(В. Девић, историчар модерне уметности).