Prometheus Duo
Joseph Abad, саксофон

Марко Ступаревић, клавир

 

Уторак, 8. октобар 2019,

Велика сала НКЦ-а,

20 сати

 

ПРОГРАМ:

 ЊУЈОРК – БЕОГРАД

 Ирина Стефановић                    Evening Waves за алт саксофон, клавир и гудачки квинтет (премијера)

2001                                               наруџбина фестивал Belgrade Saxperience

Минта Алексиначки                 REMI

1947

Џорџ Гершвин                            Gershwin Fantasy

1898–1937                                  (аранжман: Ralf Martino)

 

Роберт Мучински                     Соната за саксофон и клавир, oп. 29

1929–2010                                 Andante Maestoso

                                                Allegro Energico

Иван Јевтић                              Концерт за алт саксофон и гудачки оркестар

1947                                         Allegro con Spirito

                                                Andante Cantabile

                                                 Finale – Allegrissimo

Стивен Мајкл Грич                 из Three Small Resonant Pieces

1949                                          Emanating

                                                Ringing

Рајан Џесперсон                    Icarus

1981

Дуо Prometeus је двојац (саксофон и клавир) са седиштем између Хартфорда и Њујорка. Специјализовани су за извођење дела барокног периода, класичне литературе, као и поруџбина савремене музике. Као што имплицира митски назив састава (даровање ватре људима), дуо настоји да утиче на друштвену заједницу негујући публику, али такође и донирајући део својих прихода локалним хуманитарним организацијама.

Марко Ступаревић и Џозеф Абад су се упознали 2011. године као стипендисти програма за камерну музику на Конзевраторијуму Hartt School Performance. Од тада успешно наступају широм Сједињених Америчких Држава са невероватно различитим музичким капацитетима. Одржали су преко 40 реситала, свирајући у оквиру различитих концертних серија, у црквама, библиотекама, као и у пензионерским заједницама. Дебитовали су 2016. године на Фестивалу фолклорне музике у Сиглуфјордуру (Исланд), а признање критике су побрали наступима широм Њујорка и области Нове Енглеске. Године 2018. су објавили свој први снимак у оквиру компакт диска Spectra, Connecticut Composers Inc. на којем су премијерно представили дело Рајана Џесперсона Icarus за саксофон и клавир. Дуо Prometeus ће у сезони 2019/2020 проширити свој већ ракошан репертоар богатом збирком композиција инспирисаних фолклорним стиловима различитих крајева света, као и новим делима истакнутих савремених композитора. У исто време, прошириће своју друштвено одговорну делатност, донирајући приход са концерата још дужој листи добротворних организација.

Ирина Стефановић је рођена у Београду 2001. године у породици музичара. Свира клавир од своје четврте године и компонује од своје седме године. Тренутно је ученица СМШ Јосип Славенски где похађа теоретски одсек и клавирски одсеку у класи проф. Маје Вуковић, а упоредо је ученица СМШ Станковић на одсеку џез клавира у класи проф. Александра Грујића. Има развијену концертантну делатност, добитница је међународних и републичких награда као солиста на клавиру и као млади композитор.

Од малих ногу сам размишљала о звуку. Моје прве композиције су наишле на прихватање од стране публике и стручне јавности. Evening Waves за саксофон клавир и гудачки квинтет је написана као наруџбина за Шести међународни фестивал саксофона Belgrade Saxperience. Композиција би требало да дочара магију вечерњих таласа, њихове лагане покрете и слике које цртају у песку. Сваки део композиције има одређену асоцијацију на морске таласе. Ирина Стефановић

 

Карте се могу купити у Нишком културном центру, по цени од 300 динара, а за ђаке, студенте и пензионере са попустом – 200 динара.

ДОБРО ДОШЛИ!