НИСОМНИЈА 2021

ЧЕТВРТАК, 24. јун од 21 – 01 сат

НЕМИ ПЕСНИК

ПИЛОТИ

ЂОРЂЕ МИЉЕНОВИЋ (Скај Виклер)

ПЕТАК. 25. јун од 21 – 01 сат

ИСТОК ИЗА

ЕЛЕКТРИЧНИ ОРГАЗАМ

И – ПЛЕЈ

Фестивал се одржава у организацији Нишког културног центра под покровитељсвом града Ниша, на платоу Нишке тврђаве.

Пилоти и Електрични оргазам као водећи бендови фестивала имају наступе концертног типа у трајању око 2 сата, а остали бендови – фестивалске наступе од око сат времена.

Групу Пилоти основао је Зоран Кики Лесендрић, српски музичар и композитор, 1980. године. Свој први албум под истоименим називом група је снимила 1981. године. Највећу популарност „Пилоти“ су доживели средином 80-их.

Кики започиње своју соло каријеру издавањем албума Месец на вратима 2008. године. Највећи хит са тог албума је песма Те ноћи смо се потукли због ње, а такође су велики успех постигле и нумере Како си лепаОлтар којима се враћа у сам врх српске и регионалне музичке сцене.

Следе још два студијска албума: Случајно и заувекШиром затворених очију и компилацијски албум  Рекла је да у мојој глави… на коме се налазе највећи хитови снимљени током 2016. године у новим, модерним аранжманима.

Албум Свет је леп када сањамо, снимљен је уживо на наступу на београдском Беерфест-у 2009. године, на коме се налази 15 песама са истоимене вишемесечне турнеје.

Група  Кики Лесендрић и Пилоти  је и ове године на турнеји, а упоредо припрема и нови студијски албум.

Електрични оргазам је рок група из Београда. Бенд је основан 13. јануара 1980. године, након концерта групе Леб и сол. У кафани Морнар групу оснивају Срђан Гојковић Гиле, Љубомир Јовановић Јовец (дотадашњи бубњар и гитариста групе Хипнотисано пиле) и оргуљаш Љубомир Ђукић. Почетком 1981. године са београдским групама Идоли и Шарло акробата снимили су заједнички албум Пакет аранжман на којем су били заступљени са песмама Крокодили долазеЗлатни папагај и ВиПакет аранжман се сматра једним од најбољих и најзначајнијих албума тадашње југословенске рок сцене чиме је започео нови талас.

Електрични оргазам је у више од 30 година каријере издао 12 студијских, 7 живих и 3 компилацијска албума.

Бенд Исток Иза је настао раних деведесетих. Први албум под називом Сврха Летења, објавила је издавачка кућа ИТМ Меломаркет (1993). Сходно временима, свирали су на такозваним Концертима за Мир од Крагујевца до Сарајева а по распаду бивше државе и бенд се распршио по свету. По повратку фронтмена у земљу, окупља се нова екипа и снимају албум Пречи Син.

Исток Иза је чврсти рок дубоких боја. Аутор и фронтмен је свирао са канадском дивом Аланом Мајлс, а нови момци долазе из бендова Бонеyард, ЛУР, Риот 86 и Ларска.

Албум Сврха Летења, нарочито песме Добар Дан и Ненси Мрак су оставиле траг тих година, а и данас су својеврстан печат тог времена.

Нови албум Пречи Син је печат овог времена.

Њихова свирка је бескомпромисни рок од Ф до Ф (Фејт но мор, Фоо фајтерс).

Чланови бенда Исток Иза су : Драгослав Танасковић/вокал, гитаре; Игор Деспотовић/гитаре, вокал; Душко Јовановић/бас гитара и Душан Лазић/бубњеви.

И-Плеј је српски алтернативни састав из Београда, основан 1998. године. Врло јединственог звука којег карактеришу дисторзирани бас, драм & бас ритмови и нежне – атмосферичне гитаре, овај бенд веома брзо налази своје место на српској рок сцени.

Састав Е-плаy иза себе има пет студијских албума, велику листу самосталних и фестивалских наступа (од Главног стејџа на Егзит фестивалу, преко концерта у Паризу за “Дан музике” па до концерта у Болоњи поводом “Дана Београда”), уцчествовао је и на више компилација (компилација музике из филма Муње, компилација посвецена Милану Младеновићу…). Музика овог бенда налази се у филмовима: Муње, Потрага за срећком, Здухач значи авантура.

Бенд И-плеј  је крајем 2013. објавио албум “Обични људи” са кога су се убрзо издвојили хитови “Диван Дан”, “Хиљаду људи” и “Љубица”. Током протеклих године песма “Диван Дан” осваја прво место на многим домаћим листама, а у исто време добија и “Мегафон” награду за најболљи сингл године. Иако има преко 3  милиона прегледа на yоутубе „Диван дан” спада у најомиљеније песме када је у питању концертно извођење овог састава.

У априлу 2018. године овај бенд избацује албум  Слобода  и остварује велики број позитивних критика како медија тако и публике. На свим годишњим листама најбољих албума из 2018. го-дине Слобода се налази у првих пет. Други сингл са албума  Слобода под називом Срешћемо сенеки други пут добија поново Мегафон награду за сингл године. Радио 202 додељује друго место за најбољи сингл године 2018. за исти тај сингл. Албум је номиновн и за албум године за Рок годишњак за 2018.годину, а такође су били у новинацији за „Најбољу рок нумеру“ МАK награда у београдској Арени у организацији СКAJ МJУЗИК-а.

Дискографија: И-Плеј (2000. МЦМ),Крајм (2005. ПГП РТС), Драго ми је да смо се упознали (2009. СИНЕМА СИТИ), Обични људи (2013. МИКСЕР), Слобода (2018.  ЛОНГ ПЛЕЈ)

Неми песник је бенд настао 2018. године у Новом Саду. Након нешто више од две године постојања и два издата сингла (Радна субота и Само пријатељи) која су им прокрчила пут до топ листе Радија Београд 202, бенд је снимио свој дебитантски албум, Слободна воља, који излази ускоро у издању Маском Рекордс.

Први сингл са албума, песма Колико си луда, неколико недеља је била прва на великој Топ 40 листи Двестадвојке, да би на почетку 2021. године била проглашена и за хит године тог радија. У овом тренутку, други сингл Минималац је такође достигао прво место Топ 40 листе.

Иза бенда су наступи на познатим новосадским фестивалима, Блоксток и Фестивал уличних свирача, а ове нове фестивалске сезоне спремају се да фестивалима обиђу Србију. Ниш и фестивал Нисомнија ће бити прва станица њиховог путовања.

Ђорђе Миљеновић бенд – знамо га као Скај Виклера из хип-хоп тројца Бед Копи, као ДЈ-а, друм&бас  ЕМ-СИ-а, вишеструког инструменталисту и композитора. Овом приликом изводе се песме са албума Сам пао,сам се убио и Амови .

Екипа која наступа са Виклером је већ одавно позната широј публици са простора бивше Југославије, јер скоро сви долазе из домаћих прослављених бендова као што су Даркwоод Дуб, Канда Коџа и Небојша, Бед Копи, Сопот итд. Албуми у себи садрже разне музичке мирисе и стилове као што су поп,рок,кантри и блуз, а  у којима Миљеновић безкомпромисно описује своје окружење и догађаје.  Поред нумера са два албума, бенд изводи и нове композиције које ће се наћи на трећем студијском албуму као што су: Све ПролазиТи си све што ти ниси и друге..

Позивамо вас да присуствуејте и молимо да, посредством своје медисјке куће, обавестите јавност о овом догађају.