Нишки културни центар - Концерт “Sole e amore”

Вече Ђакома Пучинија

Концерт соло песама једног од најзначајнијих италијанских композитора опере - Ђакома Пучинија биће одржан у четввртак,18. маја 2023. године, у Великој сали Нишког културног центра, са почетком у 20 сати.

Ђакомо Пучини, италијански композитор, (творац чувених опера Боеми,Тоска, Мадам Батерфлај) је компоновао и публици мање познате соло песме, како у оригиналу за глас и клавир, тако и соло мелодије, којима је касније Мајкл Каје (Michael Kaye) додао клавирску деоницу. У многим песмама се могу препознати цитати из његових оперских дела. Теме које се провлаче у соло песмама су типичне за лирску поезију: живот и смрт , љубав (растанци и успомене), детињство, природа, љубав према домовини, али и посвећеност духовном стању и религији.

На концерту ће наступити сопран Александра Петровић и пијанисткиња Милена Пејић.

Александра Петровић је наступала у Нишу у оквиру НИМУС-а, на новогодишњим концертима Симфонијског оркестра, на концертима бечких валцера и оперских арија, са Видинском филхармонијом (новогодишњи концерт у Видину, Бугарска),  Омладинском филхармонијом Наисус, Филхармонијом младих „Борислав Пашћан“ у оквиру Охридског лета (Охрид, Северна Македонија), дувачким квинтетом „Нишки солисти“ и  Академским оркестром у новосадској синагоги. Одржала је више самосталних концерата у оквиру Културног лета Врњачке бање и галерије Артгет, Београдског културног центра и Италијанског института за културу у Београду.

   У периоду 2015-2017. била је полазник Оперског студија „Борислав Поповић“ Народног позоришта у Београду.Од 2017. године постаје хонорарни сарадник опере Народног позоришта у Београду, а 2019. године, члан хора Позоришта на Теразијама.

   На великој сцени  београдске опере Народног позоришта, играла је у Моцартовој „Чаробној фрули“, Пучинијевој „Сестри Анђелици“, „Адријани Лекрувер“ Франческа Чилее, Доницетијевом „Љубавном напитку“, Вердијевој „Ђилди“, „Трубадуру“,“ Дон Ђовани“, В.А.Моцарта (Дона Ана).

   Сарађује са еминентним диригентима из Србије и Бугарске: Милена Ињац, Зоран Станисављевић, Зоран Андрић, Феодор Проданов, Андреј Бурсаћ, Зорица Митев, Дејан Савић, Ђорђе Станковић,  Ђорђе Павловић, Стефан Зекић, Весна Шоуц, Александар Седлар, Свилен Симеонов. Сценску режијску сарадњу  остварила је са Иваном Драгутиновић Маричић, Аном Григоровић, Александром Николићем.

Пијанисткиња Милена Пејић је добитница бројних награда у земљи и иностранству. Била је полазник мајсторских курсева проф.Душана Трбојевића, Светлане Богино, Владимира Огаркова, Арба Валдме, Јурија Кота. У периоду од 2004-2012.године била је активни учесник међународног семинара проф.Бориса Романова у Охриду. Била је учесник Интернационалне летње академије у Созополу (Бугарска) и Бечу (Аустрија) на мајсторском курсу пијанисткиње и педагога Марије Принц (Аустрија).

  Одржала је више самосталних реситала широм земље и региона, а наступа и у различитим камерним саставима. Учествовала је у оквиру концертне сезоне Факултета уметности у Нишу, фестивала Мај, месец музике у Врању, Културног лета у Врњачкој бањи, као и у галерији Артгет, Београдског културног центра и Италијанског института за културу у Београду. 2016.године наступа са својим колегама на концерту у Софији, сала БИАД, у оквиру пројекта Музичке школе-Ниш „Представљање српске музике и концертних активности“, где је  извела дела Фредерика Шопена и минијатуре за клавир- соло композитора Саше Живковића.

Ради у музичкој школи у Нишу као професор клавира. Њени ученици су добитници бројних републичких и међународних награда и признања.

Дуо Петровић-Пејић сарађује од 2011.године и бележи бројне концерте широм земље.

Карте за концерт могу се купити по цени од 500 и 300 динара сваког радног дана у Књижари „Бранко Миљковић“ на Булевару др. Зорана Ђинђића (преко пута УКЦ-а), као и у холу НКЦ-а, пред сам почетак концерта.

Остави коментар

Сигурносни код Освежи

Установа Нишки културни центар

Станоја Бунушевца бб
18000 Ниш
Србија

Телефон: +381 18 595 740
Факс: +381 18 595 741
Email:

Галерија НКЦ

Бул. Др Зорана Ђинђића 37
18000 Ниш
Србија

Телефон: +381 18 538256

Књижара "Бранко Миљковић"

Бул. Др Зорана Ђинђића 37
18000 Ниш
Србија

Телефон: +381 18 538 255

Легат Бранке Ђорђевић

Наде Томић 13
18000 Ниш
Србија

Дизајн Saint Art Designs | Website Development

организација сајтова НКЦ-а : НГТим logo001
реализација сајта 2022. - 2023. - кинематографска и видео производња  Хаџи
реализација сајта 2023. - 2024. 
Галерија НКЦ

Проба Опис