Нишки културни центар - Фестивал BELDOCS EHO
У СУСРЕТ БЕЛДОKСУ -  BELDOCS EHO

Турнеја Белдоkс фестивала под називом BELDOCS EHO се одржава од 2011. године, кроз коју Белдоkс наставља да квалитетним и атрактивним програмом изграђује и едукује своју публику широм Србије, нудећи сем домаће и богату међународну селекцију.

У сусрет новом издању Белдоkса од 10-17. маја 2023. године, турнеја овог Међународног фестивала документарног филма представиће 8 најзначајнијих филмова из програма два претходна издања фестивала, 2021. и 2022. године. Публика ће бити у прилици да погледа занимљив избор дугометражних документарних филмова из целог света, награђених на престижним светским филмским фестивалима.

Мала сала НКЦ-а

Улаз бесплатан

Среда, 3. мај

19.00 Ново Јеванђеље / The New Gospel, Milo Rau, Nemačka, Švajcarska, Italija, 2020, 107’

У Матери на југу Италије, граду у коме су Пазолини и Гибсон снимили своје легендарне филмове о Исусовом животу, Мило Рау и политички активиста Иван Сагнет заједно стварају библијску причу која би тешко могла бити актуелнија, с обзиром на избегличку кризу у Европи и светски покрет Црни животи су важни. Манифест о солидарности са најсиромашнијима и о побуни за хуманији свет.


21.00 Кртица / The Mole, Mads Brügger, Danska, Norveška, 2020, 120’

Истинити шпијунски трилер о пензионисаном кувару из Данске и његовом двоструком животу који води као тајни агент. Заједно са помоћником, бившим дилером кокаина за џет-сет, кртица се инфилтрира у једну од најбруталнијих светских диктатура, ону у Северној Кореји. Филмска екипа ће више од десет година имати приступ срцу интернационалне криминалне мреже. Али колико дуго могу да гурају коверту пре него што се замка затвори?


Четвртак, 4. мај

19.00 Нешто прелепо што преостане /  Beautiful Something Left Behind, Katrine Philp, Danska, 2020, 88’

Заједница ”Добре туге” у Њу Џерзију усредсређује се на холистички приступ жалости, где деца могу да се препусте гневу у “вулканској соби” или да се опросте од меде пацијента који умире у “болничкој соби”. У току годину дана, приближавамо се Кими, Никију, Питеру, Нори, Нолану и Микејли заједно са њиховом сталном сапутницом – тугом, док долазе на своје недељне састанке групе у ”Доброј туги”, обављају мале ритуале да би се сећали својих вољених и наставили са свакодневним животним активностима.


21.00 F@ck This Job, Vera Krichevskaya — Nemačka, VelikaBritanija, 2021, 104'

Убрзана слика турбулентног успона и пада руског ТВ канала Дожд. Филм нас води кроз причу о његовој оснивачици Наташи и све већој државној репресији са којом се та телевизија суочава. Поставља се питање: шта она да ради са успешним ТВ каналом сада када доводи у опасност животе својих колега?


Петак, 5. мај

19.00 Подигни лествицу / Raise the Bar, Guðjón Ragnarsson — Island, Finska, 2021, 70'

Женски кошаркашки тим жели да разбије културне баријере. Њихов програм тренинга је интензиван и контроверзан, а води их преквалификован и необичан тренер који константно подиже лествицу. Тим постиже изврсне резултате, а девојке постају јаке, самосталне и спремне да промене свет. Али да ли је свет спреман за њих?


21.00 Неми глас /Silent Voice, Reka Valerik, Francuska,Belgija, 2020, 51’

Хаваж, млади ММА (Мешовите борилачке вештине) борац, побегао је из Чеченије кад је његов брат открио његову хомосексуалност и обећао да ће да га убије, под прогоном Кадировљевог режима. У Бриселу, суочен са шоком изгнанства, добио је мутизам. Једина веза коју одржава са Чеченијом су гласовне поруке које му шаље његова мајка. Филм прати Хаважове прве месеце у Белгији. Присиљен да живи у потпуној анонимности да би избегао чеченску дијаспору, покушаће да изгради нови идентитет.


Понедељак, 8. мај

19,00 Напољу / Outside, OlhaZhurba — Ukrajina, Danska, Holandija, 2022, 79'

Током револуције 2014. у Украјини, 13-годишњи улични дечак Рома брзо постаје познато лице и маскота револуције. Али иза маскирне униформе, сунчаних наочара и неустрашивости крије се усамљени дечак из сиротишта који пет година касније пуни 18 година и изненада се опет враћа на улицу без ичега у џепу осим упаљача и ножа. Хоће ли коначно повратити контролу над својим животом?


21.00 Аутопортрет / Self Portrait, Margreth Olin, KatjaHøgset, EspenWallin, Norveška, 2020, 80’

Лене од своје десете године болује од тешког облика анорексије. Годинама се крила од норвешког здравственог система. А онда је сама научила да слика уметничке фотографије. Филм је портрет уметника и портрет смртоносне болести. Циљ њеног пројекта је да прикаже стид и суочи се са својом болешћу. Њене фотографије су голе и искрене.

ДОБРО ДОШЛИ!

Остави коментар

Сигурносни код Освежи

Установа Нишки културни центар

Станоја Бунушевца бб
18000 Ниш
Србија

Телефон: +381 18 595 740
Факс: +381 18 595 741
Email:

Галерија НКЦ

Бул. Др Зорана Ђинђића 37
18000 Ниш
Србија

Телефон: +381 18 538256

Књижара "Бранко Миљковић"

Бул. Др Зорана Ђинђића 37
18000 Ниш
Србија

Телефон: +381 18 538 255

Легат Бранке Ђорђевић

Наде Томић 13
18000 Ниш
Србија

Дизајн Saint Art Designs | Website Development

организација сајтова НКЦ-а : НГТим logo001
реализација сајта 2022. - 2023. - кинематографска и видео производња  Хаџи
реализација сајта 2023. - 2024. 
Галерија НКЦ

Проба Опис