Нишки културни центар - Спиритуална еластичност - просторне инсталације

Изложба Естер Милентијевић

- Спиритуална еластичност - просторне инсталације

 Галерија Нишког културног центра

Четвртак, 27. април 2023.

у 19 сати

Естер Милентијевић, рођена је 1973. године у Београду.

Дипломирала и магистрирала Графички дизајн на Универзитету у Приштини, Факултет уметности.Од 2002. године ради на Универзитету у Приштини, Факултету уметности са привременим седиштем у Звечану на катедри за Графички дизајн. Члан УЛУС-а и УЛУКиМ-а.

Дух и извори инспирације Естер Зајми Милентијевић су као реке понорнице заронили у најдубље сфере спознаје, испитујући границе спиритуалне еластичности, у трагању за Смислом. Да бисмо докучили смисао и поруке, које осим лепоте, склада и оригиналности, носе ови радови, потребно је да на почетку протумачимо симбол сове у митологији и филозофији.

Сова представља чувара древних знања, она види и у мраку, при чему се не мисли само на ноћну тмину, већ тама овде има дубље значење и говори о знањима. Сова има способност да  предосети будуће догађаје, да види прошлост и будућност, дајући им сасвим нову димензију. Сова је по својој природи усамљена птица, активна је ноћу, а дању дрема. Тишина је њено окружење и та тишина је јако важна за откривање наше праве природе, на путу ка враћању себи у своје Ја.

Користећи симболику сопствене емоције визуелизирањем кроз облик, форму, линију, површину и боје, сова на овим радовима добија ново значење. Она постаје преносилац сопственог, али и туђег емоционалног стања које се таложи унутар сваког бића.

Облик на радовима представља реалност, схватање смисла настајања, као и положај у простору. Сама реч ОБЛИК почиње словом О затвореном формом која може да представља животни круг, али и наше тело, наш храм, у коме се дешавају трансформације и развој.  Чулна опажања и утисци, пажња, страх, бес, стрес, депресија, али и љубав, вера, нада, лакоћа и радост постојања, све се то дешава у овом храму, где се досеже унутрашњи мир и где се ослобођамо од свих везаности, где истинска спиритуална еластичност представља крајњи циљ.

Форма је та која представља емоционалну трансформацију, простор у коме је складиште реакција насталих између спољашњег и унутрашњег света.

Сублимацијом основне црвене и ахроматских боја које преовладавају на радовима, Естер покушава да испровоцира одређене емоције и реакције посматрача. Белом представља чистоту, једноставност, искреност, која рефлектује снагу спектра, док су ауторитет и моћ приказани ахроматском црном. Сиву повезује са инспирацијом, постојаношћу, зрелошћу и компромисом. За добијање посебног утиска живота у пуној снази, Естер користи најтемпераментнију боју – црвену - која значи опстанак, снагу, топлину, енергију, узбуђење,радост и љубав...    

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    Оља Шестаков

Остави коментар

Сигурносни код Освежи

Установа Нишки културни центар

Станоја Бунушевца бб
18000 Ниш
Србија

Телефон: +381 18 595 740
Факс: +381 18 595 741
Email:

Галерија НКЦ

Бул. Др Зорана Ђинђића 37
18000 Ниш
Србија

Телефон: +381 18 538256

Књижара "Бранко Миљковић"

Бул. Др Зорана Ђинђића 37
18000 Ниш
Србија

Телефон: +381 18 538 255

Легат Бранке Ђорђевић

Наде Томић 13
18000 Ниш
Србија

Дизајн Saint Art Designs | Website Development

организација сајтова НКЦ-а : НГТим logo001
реализација сајта 2022. - 2023. - кинематографска и видео производња  Хаџи
реализација сајта 2023. - 2024. 
Галерија НКЦ

Проба Опис