Нишки културни центар - Аустријски филмски фестивал

Аустријски културни форум
Нишки културни центар
Cineplexx Ниш
позивају вас на

Аустријски филмски фестивал
Cineplexx Ниш од 20. до 24. априла 2023. године
Цена улазнице: 200,00 динара

 

ЛЕГЕНДАРНИ И ОТКРИВЕНИ


Аустријски филмски фестивал 2023 одржава се у периоду од 20. до 25. априла 2023. у неколико градова у Србији. Ове године издвајају се две паралелне селекције програма – “Легендарни - филмови за сва времена” који укључују избор од седам класика са Арнолдом Шварценегером у главној улози и “Откривени - филмови новог времена” - избор седам савремених аустријских филмова новије продукције. Селектор овогодишњег издања Аустријског филмског фестивала је редитељ и професор Милутин Петровић. Фестивал се одржава у Београду (Културни центар Београда, Југословенска кинотека, Цинеплеxx Галерија), Новом Саду (Цинеплеxx Променада, Цинеплеxx Арена), Крагујевцу (Цинеплеxx БИГ) и Нишу (Цинеплеxx у сарадњи са Нишким културним центром) уз поједине пројекције и у другим градовима које ће бити накнадно најављене. Почасни гост фестивала је аустријски редитељ Адриан Гоигингер чији филм “Изнад света” отвара савремени део фестивала 21.4. у Културном центру Београда. Адриан Гоигингер у суботу 22.4. држи мастерцласс за студенте филма на Факултету драмских уметности у Београду. У Југословенској кинотеци се 20. априла одржава промоција публикације “ЛегендАрни” сачињена од есеја српских синеаста (Александар С. Јанковић, Милутин Петровић, Биљана Максић, Саша Радојевић, Владимир Славица, Зоран Стефановић) писаних поводом ретроспективе, након чега ће уследити пројекција филма “Конан Варварин” (Џон Милијус, 1982). 21. априла у Југословенској кинотеци одржава се окупљање представника српске и аустријске филмске индустрије ради размене идеја и планирања заједничких пројеката. Остварена је и сарадња са Факултетом примењених уметности чији су студенти и студенткиње дали предлоге за дизајн визуала за фестивал и чији ће предлози постера бити изложени током фестивала. Сви савремени филмови ће поред титлова на српском језику имати и превод на енглески језик, а у организацију ће бити укључено више десетина младих волонтера из свих градова где се одржава фестивал. И ове године Аустријском културном форуму партнери на фестивалу су Културни центар Београда, Југословенска кинотека, Нишки културни центар, Цинеплеxx Србија и Арт&Попцорн, уз огромну подршку компанија А1, Зорка Керамика, Граwе осигурање, Леснина и Подгорина.

Четвртак, 20.4.
19:00 “ЛегендАрни - избор класика са Арнолдом Шварценегером у главној улози
ПРЕДАТОР (107 мин, енглески, УСА, 1987)

Режија: John McTiernan

Улоге: Arnold Schwarzenegger, Carl Weathers, Jesse Ventura
Влада САД је унајмила Дача (Арнолд Сцхwарзенеггер) и његову групу командоса за тајну спасилачку мисију у џунгли Централне Америке. Али када Дач и његов тим, који укључује стручњака за оружје Блејна (Јессе Вентура) и агента ЦИА Џорџа, слете у Централну Америку, нешто није у реду. Након што пронађу низ мртвих тела, посада открива да их лови брутално створење са надљудском снагом и способношц́у да нестане у својој околини.
Скоро невидљив, овај интелигентни ванземаљски предатор стапа се са шумом и обара плен једног по једног, све док не остану само он и Дач.
21:00 “Откривени - филмови новог времена” - избор савремених аустријских филмова новије продукције
МÄРЗЕНГРУНД / ИЗНАД СВЕТА (110 мин, немачки језик, АТ 2022)
Режија: Адриан Гоигингер
Улоге: : Johannes Krisch, Jakob Mader, Gerti Drassl, Harald Windisch, Verena Altenberger

Почетна Елијасова очекивања су велика. Он је син најбогатијег фармера у долини Зилертал и очекује се да ће ускоро преузети разне породичне поседе. Али што се 18-годишњак више труди да испуни наде које се у њега полажу, то више пати. Све се мења када се пресели у планине. Елијас се убрзо сели у дивљину и самоћу, развијајући близак однос са светом природе.

Петак, 21.4.
19:00 “ЛегендАрни - избор класика са Арнолдом Шварценегером у главној улози
КОНАН ВАРВАРИН (129 мин, енглески, УСА, 1982)

Режија: John Milius
Улоге: Arnold Schwarzenegger, James Earl Jones, Sandahl Bergman, Ben Davidson, Cassandra Gaviola, Gerry Lopez
Дечак сироче Конан пао је у ропство након што су његово село уништиле силе опаке Тулсе Думи и приморан је да годинама гура „Точак бола“. Када достигне пунолетство, Конан крец́е кроз праисторијски пејзаж Хиборијског доба у потрагу за човеком који је убио његову породицу и украо мач његовог оца. Са прелепом ратницом Валеријом и стрелицом Суботаиом, суочава се са натприродним злом.
21:00 “Откривени - филмови новог времена” - избор савремених аустријских филмова новије продукције
АЛМА & ОСКАР (88 мин, немачки језик, АТ 2022)
Режија: Диетер Бернер
Улоге: Emily Cox, Valentin Postlmayr, Anton von Lucke, Alexander Glehr, Johanna Scherz
Беч, пролеће 1912. Однедавно удовица, Алма Малер, дама бечког високог друштва, заводи Енфант Террибле бечке уметничке сцене, младог сликара Оскара Кокошку. Оно што је почело као сексуална авантура брзо се претвара у интензивну аферу. Оскар види Алму као своју музу, која више служи његовој мушкој фантазији него стварности. Алма је и сама уметница – композиторка. Оскарова опсесија да ову жену учини својом доводи у опасност њен сан да и сама постане успешна. Почиње игра моц́и и зависности која доводи и Алму и Оскара на ивицу самоуништења.

Субота, 22.4.
19:00 “ЛегендАрни - избор класика са Арнолдом Шварценегером у главној улози
ТЕРМИНАТОР 1(107 мин, енглески, УСА, 1984)
Режија: Џејмс Камерон
Улоге: Arnold Schwarzenegger, Michael Biehn, Linda Hamilton, Paul Winfield
Прерушена у човека, машина за убијање из будуц́ности послата је у 1984. годину да убије конобарицу Сару Конор, која ништа не сумња. Али Сара није без заштите. Борац за слободу Кајл Рис такође путује у прошлост јер је Сара кључ за спас човечанства. Родиц́е дете које може да ослободи људе од владавине машина 2029.
21:00 “Откривени - филмови новог времена” - избор савремених аустријских филмова новије продукције
ВЕРА (115, италијански, АТ 2022)
Режија: Tizza Covi, Rainer Frimmel

Улоге: Vera Gemma, Daniel de Palma, Sebastian Dascalu, Annamaria Ciancamerla, Walter Saabel

Вера живи у сенци свог славног оца, чувеног глумца шпагети вестерна Ђулијана Ђеме. Уморна од свог површног живота и међуљудских односа, она лута кроз римско високо друштво. Када повреди дете у саобрац́ајној несрец́и у предграђу, успоставља интензиван однос са осмогодишњим дечаком и његовим оцем. Али ускоро схвата да је и у том свету она само инструмент за друге.

Недеља, 23.4.
19:00 “ЛегендАрни - избор класика са Арнолдом Шварценегером у главној улози
TRUE LIES (141 мин, енглески, 1994)
Режија: Џејмс Камерон
Улоге: Arnold Schwarzenegger, Jamie Lee Curtis, Tom Arnold, Bill Paxton, Art Malik, Tia Carrere
Хари Таскер (Арнолд Шварценегер) је тајни агент кога породица познаје као досадног продавца. Задатак му је да трага за нуклеарним пројектилима у поседу исламског џихадисте Азиза (Арт Малик). Харијева мисија се компликује када схвати да његова занемарена жена Хелен (Џејми Ли Кертис) размишља о афери са Сајмоном (Бил Пакстон), продавцем половних аутомобила који тврди да је шпијун. Када Азиз киднапује Харија и Хелен, тајни агент мора истовремено да спасе и свет и свој брак.
21:00 “Откривени - филмови новог времена” - избор савремених аустријских филмова новије продукције
PATIENT ZERO / НУЛТИ ПАЦИЈЕНТ (93 мин, енглески језик, АТ 2018)
Режија: Stefan Ruzowitzky
Улоге: Matt Smith, Natalie Dormer, John Bradley, Clive Standen, Agyness Deyn, Stanley Tucci
Супервирус је претворио човечанство у веома интелигентне, модерне убице, а асимптоматска жртва која може да комуницира са зараженима мора да поведе последње преживеле у лов на Нултог пацијента и лек. Холивудско остварење аустријског Оскаровца обећава узбудљиво вече уз филм за који би многи рекли да је антиципирао пандемију 2020.

Понедељак, 24.4.
21:00 “Откривени - филмови новог времена” - избор савремених аустријских филмова новије продукције
NARZISS UND GOLDMUND / НАРЦИС И ЗЛАТОУСТИ (120 мин, немачки језик, АТ 2020)
Режија: Stefan Ruzowitzky
Улоге: Jannis Niewöhner, Sabin Tambrea, Henriette Confurius, Uwe Ochsenknecht
Као младић Голдмунд је послат у манастир да се искупи за грехе своје мајке. Овде упознаје почетника Нарциса и започиње дубоко пријатељство. Неколико година касније, Нарцис одлучује да настави да живи у молитви и медитацији, док Голдмунд бира пут даље од манастира да би постао авантуриста. Веома драматичан тренутак поново окупља пријатеље.

Остави коментар

Сигурносни код Освежи

Установа Нишки културни центар

Станоја Бунушевца бб
18000 Ниш
Србија

Телефон: +381 18 595 740
Факс: +381 18 595 741
Email:

Галерија НКЦ

Бул. Др Зорана Ђинђића 37
18000 Ниш
Србија

Телефон: +381 18 538256

Књижара "Бранко Миљковић"

Бул. Др Зорана Ђинђића 37
18000 Ниш
Србија

Телефон: +381 18 538 255

Легат Бранке Ђорђевић

Наде Томић 13
18000 Ниш
Србија

Дизајн Saint Art Designs | Website Development

организација сајтова НКЦ-а : НГТим logo001
реализација сајта 2022. - 2023. - кинематографска и видео производња  Хаџи
реализација сајта 2023. - 2024. 
Галерија НКЦ

Проба Опис