Нишки културни центар - НИК КЕЈВ И ПОЕТИКА ПРЕСТУПА Игора Цвијановића

Промоција књиге

НИК КЕЈВ И ПОЕТИКА ПРЕСТУПА

Игора Цвијановића

(издавачи Културни центар Новог Сада и Партизанска књига, 2022)

 Мала сала Нишког културног центра

Уторак, 4. април 2023. године од 18.30

Учествују:

Игор Цвијановић, аутор

Ален Бешић, уредник књиге

Томи Алексић, изводи песме Ника Кејва

Студија о Кејвовој поезији

Издавачка кућа Партизанска књига објавила је, у сарадњи са Културним центром Новог Сада, студију Игора Цвијановића „Ник Кејв и поетика преступа”, који тог легендарног аустралијског рок музичара представља као врхунског песника, покушавајући да дефинише доминантне фазе у његовој музици.

Познат превасходно као прворазредни преводилац најсофистициранијих англосаксонских аутора, какви су Дејвид Фостер Волас или Кормак Макарти, Цвијановић се овога пута представља и као изванредан познавалац како Кејвовог опуса, тако и различитих теоријских приступа књижевности.

Студија „Ник Кејв и поетика преступа” је Цвијановићев докторски рад у којем аутор заузима позицију и даље неуобичајену за овдашње појмове – центар његовог истраживачког интересовања није нека од мање или више етаблираних фигура високе књижевности, већ истински херој глобалне популарне културе у последњих неколико деценија. Цвијановић Кејва види као неупитног, врхунског песника, а кроз читаву студију покушава да дефинише доминантне фазе у поезији знаменитог Аустралијанца, не само када је у питању његова соло каријера… Цвијановићев прецизни пролазак кроз четири деценије дугу каријеру Ника Кејва показује да овај није само музички визионар или трагични јунак властитог приватног живота, већ изворни, обучени песник, који својим стиховима не приступа искључиво интуитивно – онако како то неретко бива с рок звездама његовог ранга,

Цвијановићева студија ће, према оцени издавача, бити интересантна и атрактивна и најзагриженијим фановима тог аутора, док ће за оне којима је Кејв недовољно познат бити нека врста упутства за даље уживање у плочама и стиховима који су мењали историју рокенрола, али и популарне културе као такве. .

ИГОР ЦВИЈАНОВИЋ (1979, Тузла), завршио је основне и магистарске студије енглеског језика и књижевности на Филозофском факултету у Новом Саду, а докторирао на Филолошком факултету у Београду. Објавио је преводе прозе Џона Барта, Ени Пру, Криса Абанија, Рејфа Ларсена, Џојс Керол Оутс, Дејвида Фостера Воласа и др. Добитник је Награде за превод године Друштва књижевника Војводине (2012).

Остави коментар

Сигурносни код Освежи

Установа Нишки културни центар

Станоја Бунушевца бб
18000 Ниш
Србија

Телефон: +381 18 595 740
Факс: +381 18 595 741
Email:

Галерија НКЦ

Бул. Др Зорана Ђинђића 37
18000 Ниш
Србија

Телефон: +381 18 538256

Књижара "Бранко Миљковић"

Бул. Др Зорана Ђинђића 37
18000 Ниш
Србија

Телефон: +381 18 538 255

Легат Бранке Ђорђевић

Наде Томић 13
18000 Ниш
Србија

Дизајн Saint Art Designs | Website Development

организација сајтова НКЦ-а : НГТим logo001
реализација сајта 2022. - 2023. - кинематографска и видео производња  Хаџи
реализација сајта 2023. - 2024. 
Галерија НКЦ

Проба Опис