Нишки културни центар - Промоција књиге БЕЛОСВЕТСКИ БОЛ Слободанке Митровић

Збирка песама ауторке Слободанке Митровић, настала у доба пандемије Корона вирусом, која својим насловом „Белосветски бол“ даје печат том времену, биће представљена у Малој сали Нишког културног центра, у четвртак 16. марта 2023. године, са почетком у 19 сати.

Слободанка Митровић рођена је 1982. године у Нишу, а поезију је почела да пише од другог разреда основне школе. Своју прву збирку објавила је са тринаест година. Дипломирала је на Филозофском факултету Универзитета у Нишу, на смеру  Српски језик и књижевност и стекла звање Мастер Филолог. Живи и ради у Нишу, предаје Српски језик у Првој нишкој гимназији Стеван Сремац. Песме из ове збирке разврстане су у шест тематских циклуса, а мотиви песама различити. Позивају нас на размишљање  да ли све може другачије, лепше, боље. Ову збирку ауторка је посветила свом недавно преминулом оцу. Светски бол или велтшмерц, термин из епохе Романтизма, који подразумева песимистички доживљај света, незадовољство уметника због одуства духовности и доброте у свету и нагомилавања зла, а које се огледа у неморалу и жељи уметника да бол целог света понесе на својим плећима, био је мотив песникињи да своју књигу назове „Белосветски бол“. Стихови ове збирке указују да се доброта налази у поезији и у уметности уопште. Слободанка Митровић пише у духу свог чудизма, може се рећи једног потпуно новог правца у књижевности, чији је творац самa песникиња. Издавач збирке је Српска књижевна задруга. Слободанка Митровић је члан   Удружења књижевника Србије. Објавила је збирке песама: „И срце има срце“, „На крилима лептира“, „Сајам чуда“, „Пут у чудо“, „Најсамији самији сам“, као и збирке песама за децу: „Волим, па шта“, „Осмеси срца“, „Душа васиона“, „Ујакова књига“.

На промоцији књиге, осим аутора, говориће и Горан Максимовић, универзитетски професор, док ће глумац Народног позоришта у Нишу Александар Михаиловић, читати стихове. Специјални гост је песникиња Љиљана Митровић, мајка ауторке. У музичком делу програма учествују Василија, Христосија и Михаила Павловић.

Остави коментар

Сигурносни код Освежи

Установа Нишки културни центар

Станоја Бунушевца бб
18000 Ниш
Србија

Телефон: +381 18 595 740
Факс: +381 18 595 741
Email:

Галерија НКЦ

Бул. Др Зорана Ђинђића 37
18000 Ниш
Србија

Телефон: +381 18 538256

Књижара "Бранко Миљковић"

Бул. Др Зорана Ђинђића 37
18000 Ниш
Србија

Телефон: +381 18 538 255

Легат Бранке Ђорђевић

Наде Томић 13
18000 Ниш
Србија

Дизајн Saint Art Designs | Website Development

организација сајтова НКЦ-а : НГТим logo001
реализација сајта 2022. - 2023. - кинематографска и видео производња  Хаџи
реализација сајта 2023. - 2024. 
Галерија НКЦ

Проба Опис