Нишки културни центар - ИЗА ОБЈЕКТИВНОСТИ: ВИЗУЕЛНЕ МЕТАФОРЕ У НАУЦИ

Изложба научних илустрација под називом „Иза објективности: визуелне метафоре у науци“ биће представљена нишкој публици од 13. до 31. маја у Галерији Синагога.

Отварање изложбе у петак, 13. маја, од 19 часова

На отварању говоре:

Весна Црнотравац, директорка Народног музеја Ниш

др Марко Крстић, в.д. директора ЦПН-а

Иван Умељић, аутор изложбе и уредник часописа Елементи

Након успешно реализоване изложбе у Библиотеци града Београда, поставка коју чине научне илустрације из часописа Елементи сели се у Ниш. Центар за промоцију науке, у сарадњи са Нишким културним центром и Народним музејом Ниш, од 13. до 31. маја, организоваће изложбу „Иза објективности: визуелне метафоре у науци“ у Галерији Синагога (Давидова 2).

Циљ изложбе јесте да на примеру визуелизовања научних садржаја укаже на континуитет између науке и уметности, као и на то да се свака врста визуелизације науке ослања на уметничку интерпретацију, без обзира на то да ли је реч о илустрацијама које се традиционално класификују као стриктно „научне“ или као стриктно „уметничке“.

Кроз савремени визуелни језик илустрација из часописа Елементи, чији су аутори најпознатији графички уметници из Србије и региона, публика у Нишу биће у прилици да се упозна са многим савременим научним темама, али и са неочекиваним везама између науке, наше свакодневице, светоназора и друштва у целини.

На изложби ће бити представљени радови следећих уметника: Александра Јованић, Ања Сушањ, Артез, Боб Живковић, Бранко Тмушић, Братислав Миленковић, Валентина Брковић, Владан Николић, Вук Палибрк, Давид Билобрк, Драгана Кртинић, Жељко Лончар, Ивана Бугариновић, Ирена Гајић, Јаков Јаковљевић, Ксенија Пантелић, Марија Бабовић, Марко Пураћ, Милица Голубовић, Моника Ланг, Никола Кораћ, Сања Црњански, Сергеј Туцаков, Славомир Стојановић Футро, Срђа Драговић, Теа Јуришић, Ђорђе Балмазовић и Драган Протић Прота. Више о ауторима на https://www.youtube.com/watch?v=oakwoVXabMc

Аутор коцепта изложбе је Иван Умељић, док је поставку дизајнирала Моника Ланг.

Стотину тридесет илустрација које чине поставку изложбе распоређено је у девет целина које су насловљене: „Попришта еволуције“, „Где почиње будућност?“, „Калеидоскоп“, „Израчунавање“, „Портрети“, „О извесности и другим демонима“, „Машинско доба“, „Унутрашњи топоними“ и „Орбитирање“.

Изложбу прати и богато опремљен каталог, а више информација о томе како је протекла изложба у Београду, као и о самим ауторима могуће је пронаћи на социјалним мрежама Центра за промоцију науке.

Улаз у галерију је бесплатан.

Радно време:

Уторак – петак: 10,00 – 17,00

Субота – недеља: 10,00 – 15,00

Понедељак - затворено

Остави коментар

Сигурносни код Освежи

Установа Нишки културни центар

Станоја Бунушевца бб
18000 Ниш
Србија

Телефон: +381 18 595 740
Факс: +381 18 595 741
Email:

Галерија НКЦ

Бул. Др Зорана Ђинђића 37
18000 Ниш
Србија

Телефон: +381 18 538256

Књижара "Бранко Миљковић"

Бул. Др Зорана Ђинђића 37
18000 Ниш
Србија

Телефон: +381 18 538 255

Легат Бранке Ђорђевић

Наде Томић 13
18000 Ниш
Србија

Дизајн Saint Art Designs | Website Development

организација сајтова НКЦ-а : НГТим logo001
реализација сајта 2022. - 2023. - кинематографска и видео производња  Хаџи
реализација сајта 2023. - 2024. 
Галерија НКЦ

Проба Опис