Нишки културни центар - СТРЕС, СУОЧАВАЊЕ СА СТРЕСОМ И ПРЕВЛАДАВАЊЕ СТРЕСА У СВАКОДНЕВИЦИ

 

 

 

Нишки културни центар
Вас позива на трибину

 

СТРЕС, СУОЧАВАЊЕ СА СТРЕСОМ
И ПРЕВЛАДАВАЊЕ СТРЕСА У СВАКОДНЕВИЦИ

 

Понедељак, 28. март 2022. године

Мала сала Нишког културног центра

у 18 сати

 

Говори: др Марина Костић, психолог

"Шта је стрес и како знамо када смо под стресом? Да ли је свака интензивна емоционална реакција стрес и како повући граничну линију између животних фактора који нису стресогени и оних на које је емоционални одговор реакција на доживени стресогени импулс? Примарна процена особе да се пред њом налази проблем и секундарна процена о потребним психолошким капацитетима за решење – чине резултанту која се манифестује као несклад између наметнутог захтева ситуације и реалне човекове могућности да на тај захтев одговори – ту резултанту називамо стресом.
Термин „стрес“, у данашње време, у свакодневном животу, један је од најчешће коришћених појмова које људи често али и прилично произвиљно користе у тумачењу: од најбезазленијих симптома нарушеног здравственог статуса до озбиљних органских сметњи или болести. На који начин се суочити са стресом објективно сагледавајући његове разлоге и „окидаче“? Стратегије превладавања стреса(копинг механизми) на широком психолошком континууму од „суочавања“ до „покушаја превазилажењa проблема и тешкоћа“ – сагледавамо кроз контекст психолошких и мисаоних процеса, особина личности и у контексту механизама адаптације под „отежаним„ условима који подразумевају савладавање објективне „опасности“ али и савладавање сопствене анксиозности.
Да ли се само „превладава“ стресни догађај који се већ догодио или то могу бити стимулуси садашње стимулације или ситуације у будућности који представљају претњу психофизичким снагама и потенцијалима организма. Уз објективно сагледавање њивотних догађаја и околности које сматрамо стресним и властитих потенцијала за њихово превазилажење долазимо до решења и сазнања да стрес не мора бити део наше свакодневнице! "

Биографија :
Марина Костић, доктор психолошких наука, рођена 1979. године у Јагодини. Дипломирала 2003. године на Филозофском факултету Универзитета у Нишу, темом „Утицај пропагандног спота на доношење одлуке о куповини“ , из предмета „Психологија маркетинга“. Звање доктора наука стекла одбраном дисертације на тему  „Психопатолошка одступања, стрес и временске перспективе код починилаца кривичних дела“ оценом 10 ( десет) и просечном оценом 9,31 на докторским студијама.
После краћег радног искуства на месту школског психолога у ОШ „Чегар“ у Нишу, петнаестогодишњи рад у нишкој локалној самоуправи започела у Управи за дечију, социјалну и примарну здравствену заштиту 2007. године, а последњих седам година радног стажа провела на руководилачким местима и функцијама у Градској управи града Ниша: 2019-2020. године обављала функцију помоћника градоначелника Ниша. Сада је предавач (област Психолошке науке) у Одсеку висока школа за васпитаче Бујановац, Академијае струковних студија „Јужна Србија“ у Лесковцу.
Ангажована у нишкој приватној поликлиници „Авива“ у саветодавном раду са пацијентима клинике, на пружању психолошке помоћи, подршке и оснаживања пацијената.
Двадестпетогодишњи стаж стекла као водитељ, новинар и аутор на телевизијама: К21 и градској телевизији ТВ „Антена“ у Јагодини ( у склопу дописништа РТС-а) и РТВ5 у Нишу. Последњих седам година је аутор и водитељ емисије „Живот преко реда“ на регионалној ТВ Зона плус у Нишу.
Бави се научно – истраживачким радом у области психолошких наука: аутор је десетак објављених научних радова у земљи и иностранству.
Говори енглески, а служи се и француским језиком. Мајка шеснаестогодишњег мушког детета.

Уредник Трибинског програма је Драгосава Младеновић.

ДОБРО ДОШЛИ!

Остави коментар

Сигурносни код Освежи

Установа Нишки културни центар

Станоја Бунушевца бб
18000 Ниш
Србија

Телефон: +381 18 595 740
Факс: +381 18 595 741
Email:

Галерија НКЦ

Бул. Др Зорана Ђинђића 37
18000 Ниш
Србија

Телефон: +381 18 538256

Књижара "Бранко Миљковић"

Бул. Др Зорана Ђинђића 37
18000 Ниш
Србија

Телефон: +381 18 538 255

Легат Бранке Ђорђевић

Наде Томић 13
18000 Ниш
Србија

Дизајн Saint Art Designs | Website Development

организација сајтова НКЦ-а : НГТим logo001
реализација сајта 2022. - 2023. - кинематографска и видео производња  Хаџи
реализација сајта 2023. - 2024. 
Галерија НКЦ

Проба Опис