Нишки културни центар - КОЛИКО (НЕ) ПОЗНАЈЕМО НИШКУ ТВРЂАВУ

Ауторско предавање историчара Владимира Јовановића

Уторак, 15. март 2022. године,

Мала сала Нишког културног центра,

у 18 сати.

„Прича о Нишу је прича о његовој тврђави. Величанствени антички град NAISSUS, неосвојиво војно упориште,економски и културни центар и познато средиште бројних култова, од  самог настанка сведок је многих збивања у историји, чији значај је често превазилазио оквир једног провинцијског града.  Добри темељи на којима је подизан као што су прометна раскрсница, развијено занатство, трговина и природна богатства у околини, у одређеним периодима омогућили су му да досегне висине многих великих градова у Римском и Византијском царству, средњовековној Српској држави, као и у дуговековној Османској империји. У њему су се рађали знаменити људи, одигравали разни догађаји и доносиле тешке одлуке.

Данас богат материјалним и нематеријалним наслеђем које потиче из тих различитих  историјских епоха представља изузено важан део не само националне, него и светске културне баштине. Зато и не чуди да је одувек био предмет интерсовања многих светских путника.  Неки су остајали дуже, некима је био успутна станица у којој су се задржавали дан или два, али су готово сви остављали записе о његовим знаменитостима и обележјима. Једно од најбитнијих догађаја и обележја и део скоро свке приче  је управо Нишка тврђава. Многобројан археолошки материјал пронађен у њој и околним  „некрополама“,  писане речи којима је описана али и легенде које су преносиле њену славу, су само један од начина „путовања кроз епохе“ које ће вас провести кроз историју Ниша писане скоро два миленијума.

Неке од тих прича сигурно знамо, али сигурно има још тога што можемо сазнати и научити.“ (историчар Владимир Јовановић)

Владимир Јовановић је шеф одсека за развој и унапређење туристичког производа у Туристичкој организацији Ниш, историчар/Мастер економиста за туризам и хотелијерство, туристички радник, који већ више од 15 година ради на развоју туризма града Ниша. Као некадашњи директор ове организације учествовао у разним пројектима писања стратегије развоја , промоције и брендирања града као дестинације. Заљубљеник у фотографију и историју, велики „локал патриота“ један је од чланова тима за одабир грба Општине Медијана и активни сарадник на документарној емисији Нишке телевизије „АрхиНиш“.

ДОБРО ДОШЛИ!

Остави коментар

Сигурносни код Освежи

Установа Нишки културни центар

Станоја Бунушевца бб
18000 Ниш
Србија

Телефон: +381 18 595 740
Факс: +381 18 595 741
Email:

Галерија НКЦ

Бул. Др Зорана Ђинђића 37
18000 Ниш
Србија

Телефон: +381 18 538256

Књижара "Бранко Миљковић"

Бул. Др Зорана Ђинђића 37
18000 Ниш
Србија

Телефон: +381 18 538 255

Легат Бранке Ђорђевић

Наде Томић 13
18000 Ниш
Србија

Дизајн Saint Art Designs | Website Development

организација сајтова НКЦ-а : НГТим logo001
реализација сајта 2022. - 2023. - кинематографска и видео производња  Хаџи
реализација сајта 2023. - 2024. 
Галерија НКЦ

Проба Опис