Нишки културни центар - КОНЦЕРТ

Richard Barrett +Ансамбл Студио 6

close-up

 

Уторак, 12. октобар 2021. године

Велика сала Нишког културног центра

19 сати

 

Програм:

tendril                    за харфу и електронику

codex I                  за ансамбл

паук                       за трубу и хармонику

codex XII               за ансамбл

nachtfalter             за блокфлауту, виолончело, харфу, електронику

шума                     за ансамбл

Учесници:

Richard Barrett (Ричард Берет)  електроника

Каролина Бетер                           блокфлаута

Владимир Благојевић                 хармоника

Ивана Граховац                           виолончело

Ненад Марковић                          труба

Милана Зарић                              харфа

О програму

Richard Barrett + Ансамбл Студио 6 = close-up

Виртуозни домаћи ансамбл за савремену музику Студио 6 је премијерно извео овај циклус од шест комада за шест музичара 2016. године. Close-up је посвећен Ансамблу Студио 6, који је до данас ово јединствено дело представио публикама широм Европе, али и у Београду, НовомСаду и Крагујевцу.

Овог октобра, Студио 6 изводи комад премијерно у Нишу и Зрењанину, у оквиру своје нове концертне сезоне 2021, подржане од Министарства културе и информисања.

Концерти ће уједно бити и уживо снимљени за ЦД, који ће 2022. Године издати британска издавачка кућа Divine art recordings group.

Циклус се састоји од шест ставова, за различите саставе у оквиру ансамбла, а сваки од њих истражује другачије аспекте односа

између компонованих и спонтаних-импровизованих музичких акција, док жива електроника обухвата разнолику палету звукова, од такозване fixed media до инструменталних семплова.

Док само дело није програмско нити илустративно, композитор се у третирању музичког материјала инспирише природним и биолошким феноменима,  на шта указују наслови појединачних комада, као што су tendril(један вид пузавице), паук, или шума.

Савремени класик, close-up, је резултат вишегодишње блиске сарадње између британског композитора и визионара Ричарда Берета и Ансамбла Студио 6, у коме извођачи имају изузетну улогу, стварајући дело сваки пут изнова, и чинећи га виталним  и увек новим, редовно убацујући свој сопствени креативни материјал унутар постојеће исписане партитуре.

Ричард Берет (Richard Barrett) jе међународно активан као композитор, импровизатор на електроници, као и професор на Краљевском конзерваторијуму у Хагу (Институт за сонологију) и на Академији креативних и извођачких уметности у Лајдену (Холандија). Његове композиције се изводе широм света, и обухватају солистичке, камерне, и оркестарске партитуре широке палете изражајних средстава – од структурисане импровизације до комплексног нотног записа, од акустичних инструменталних композиција до иновативне употребе дигиталних технологија. Његова музика је забележена на преко 40 носача звука.

richardbarrettmusic.com/ (http://richardbarrettmusic.com/)

Ансамбл Студио 6

Колектив музичара са базом у Београду и Новом Саду, настао је 2012. године. Уметнички руководилац је харфисткиња Милана Зарић.

Након десет година постојања, важи за водећи ансамбл за савремену уметничку музику на домаћим просторима. Остварили су бројне наступе у земљи и иностранству (Велика Британија, Швајцарска, Хрватска, Француска), на фестивалима, као и сопствено организованим концертним серијама широм Србије. Ансамбл је за своје концертне сезоне редовно подржан од Министарства културе и информисања, а подржале су га и многе друге реномиране домаће и европске фондације и институције.

Ансамбл је модуларан и публикама представља разнолику палету програма који махом припадају музици створеној после 1960. године, од модерних класика, до експерименталних музичких пракси са почетка 21. века.

Сарађивали су са бројним реномираним међународним композиторима, ликовним и концептуалним уметницима, видео и звучним ауторима. Ансамбл окупља музичаре из Београда, Новог Сада, Крагујевца и шире, са богатим међународним искуством, како на пољима савремених музичких пракси, тако и на значајним позицијама на високим уметничким школама, симфонијским оркестрима и ансамблима за рану музику у земљи.

Уметнички циљ ансамбла је да редовним концертима и едукацијом домаће публике допринесе промоцији нових светских тенденција на домаћим просторима, као и популаризација домаће уметничке музике у Европи и свету.

 

ДОБРО ДОШЛИ!

Остави коментар

Сигурносни код Освежи

Установа Нишки културни центар

Станоја Бунушевца бб
18000 Ниш
Србија

Телефон: +381 18 595 740
Факс: +381 18 595 741
Email:

Галерија НКЦ

Бул. Др Зорана Ђинђића 37
18000 Ниш
Србија

Телефон: +381 18 538256

Књижара "Бранко Миљковић"

Бул. Др Зорана Ђинђића 37
18000 Ниш
Србија

Телефон: +381 18 538 255

Легат Бранке Ђорђевић

Наде Томић 13
18000 Ниш
Србија

Дизајн Saint Art Designs | Website Development

организација сајтова НКЦ-а : НГТим logo001
реализација сајта 2022. - 2023. - кинематографска и видео производња  Хаџи
реализација сајта 2023. - 2024. 
Галерија НКЦ

Проба Опис