Нишки културни центар - ИЗЛОЖБА СЛИКА ВОЈВОЂАНСКИХ СЛИКАРА

Нишки културни центар вас позива на отварање изложбе слика Војвођанксих сликара из приватне колекције Небојше Бошњака,у суботу 28. августа, у Галерији НКЦ- а,  са почетком у 18 сати.

Небојша Бошњак

Колекционар посвећен својој мисији

Сада већ више вековна традиција колекционарства уметничких дела у Војводини још увек траје, живи и развија се током последњих деценија новог миленијума. Од оних најстаријих,  потом легендарног низа најзнаменитијих војвођанских и српских колекционара између два светска рата и у време непосредно после окончања ратних догађаја – Илић, Бељански, Мамузић – чија су стручно сакупљена уметничка дела већ музејски организована, детаљно пописана и уређена, изложена публици у познатим музејским колекцијама / установама  Новог Сада – Легат Бранка Илића (као део Музеја града Новог Сада), Спомен збирка Павла Бељанског и Галерија ликовне уметности поклон збирка Рајко Мамузић. Три легендарна колекционара су се међусобно познавала па и договарала о историјским периодима својих колекција.

Новосађанин Небојша Бошњак (1955) се већ почетком осамдесетих запутио у Француску, у њену сликарску престоницу Париз, где је започео рад на излагачкој, издавачкој и продуцентској делатности. У Паризу и другим француским градовима организовао је преко педесет изложби различитих светских и француских уметника. По повратку у Нови Сад 2017. године наставља свој продуцентски, кустоски и колекционарски рад у оквиру Галерије СтуАртс  где кроз организацију самосталних и колективних изложби, штампање каталога и монографија уметника промовише сликарство уметника са ових простора. Још у време свог боравка у Паризу Бошњак је започео прикупљање уметничких дела уметника који су били везани за његову матичну галерију да би већ тада почео да размишља о сличним активностима у својој домовини у исто време замисливши и ''друге линије'' свог колекционарског деловања усмерене ка војвођанском сликарству друге половине XX века, сликарству регије одакле потиче.

Као већ сасвим солидан познавалац српског и војвођанског послератног сликарства, са добрим везама и контактима са нашим истакнутим уметницима који делују у француској престоници, он је започео не само да прикупља радове наших уметника већ са њим остварује квалитетан однос који, потом, током наредних година, рађа бројне заједничке пројекте – изложбе, публиковање каталога и монографских издања.

Позната је чињеница о својеврсној посесивности колекционара уметничких дела према својим збиркама, из комерцијалних или неких других разлога. И у томе се Бошњак разликује од већине домаћих колекционара стасали током последњих деценија. Он, наиме, љубав према уметности радо дели и показује у циљу промоције наше модерне и савремене ликовне уметности. Несебично улагајући свој труд, рад и акомулирано знање познаваоца

уметничких токова, Бошњак је брзо стекао бројне пријатеље, колеге и поштоваоце свог рада. Претварајући своју страст ка уметноси, као и колекционари пре њега, својом колекцијом користи за промоцију уметника са ових простора, оних који се већ могу сврстати у историју домаће уметности али и оних који су у успону на свом сликарском и уметничком путу. Постаје тако један од ретких, приватних, промотера савременог сликарства и уметности Војводине и Србије.

За ову изложбу у Нишу, Бошњак је из своје богате колекције одабрао сликарске радове и цртеже уметника различитих генерација, од оних које можемо означити као класике – Милан Коњовић (1898-1993), Милорад Мића Михајловић (1936-2018) и Павле Блесић (1924) , преко представника наивне уметнисти – Павел Хајко (1952), до сликара и графичара старије и средње генерације различитих уметничких сензибилитета – Миленко Буиша (1946-2019), Ђорђе Беара (1955), Душко Стојановић (1960), Лео Баркарола (1964), Небојша Лазић (1965), Тања Димитријевић (1965), Данијел Бабић (1967), Горан Деспотовски (1972), Данило Вуксановић (1973), Моника Сигети (1979), Татјана Васовић-Бурсаћ (1981) и Корина Губик (1983).

Владимир Митровић

ДОБРО ДОШЛИ!

Остави коментар

Сигурносни код Освежи

Установа Нишки културни центар

Станоја Бунушевца бб
18000 Ниш
Србија

Телефон: +381 18 595 740
Факс: +381 18 595 741
Email:

Галерија НКЦ

Бул. Др Зорана Ђинђића 37
18000 Ниш
Србија

Телефон: +381 18 538256

Књижара "Бранко Миљковић"

Бул. Др Зорана Ђинђића 37
18000 Ниш
Србија

Телефон: +381 18 538 255

Легат Бранке Ђорђевић

Наде Томић 13
18000 Ниш
Србија

Дизајн Saint Art Designs | Website Development

организација сајтова НКЦ-а : НГТим logo001
реализација сајта 2022. - 2023. - кинематографска и видео производња  Хаџи
реализација сајта 2023. - 2024. 
Галерија НКЦ

Проба Опис