Нишки културни центар - ТРАНСАКЦИЈСКА АНАЛИЗА

Изложбa Сање Девић и Јефимије Коцић

Галерија Нишког културног центра

11. јун 2021. године

19 сати

Трансакцијска анализа

О пројекту

Људска бића и креирају и рефлектују свет око себе. Моћ утицаја појединца је знатна, јер се свака акција преноси у свет око њих самих. Остали попримају ове акције које на њих свесно или несвесно утичу. Дизајнери имају дубоку способност тог утицаја на свет, једноставно зато што дизајн утиче на сваки детаљ КАКО појединци живе свој живот.

Изложба под називом ТРАНСАКЦИЈСКА АНАЛИЗА настала је као део пројекта аутора Сање Девић и Јефимије Коцић који се бави начелима графичког дизајна у једном ширем смислу. Наиме, истраживање које ауторке спроводе односи се на комплексну представу појмова које је неопходно пронаћи у мноштву слова (основног знака типограје, а самим тим и графичког дизајна) постављених у загонетку осмосмерку.

Појмови су подељени на “позитивне” и “негативне” и позивају посматраче да активним учествовањем у поставци пронађу оно што њихов ум прво запази. Информације ће бити прикупљене на основу обележених пронађених смислених речи.

Са социјалног аспекта, овај пројекат носи велику друштвену одговорност данашњице, јер ће резултати показати чему тежи српски ум. Да ли су нам мисли “црне” или “беле”, то је главно питање..

Посматрачи ће добити маркере у боји којима могу директно на плакатима да обележавају пронађене речи.

Овим радом показаће се и непосредан утицај посматрача на остале посматраче, који ће поред сопствених запажања постати свесни и оних туђих. На тај начин се мења свест појединаца, проширује се и утиче на свест већине.

Пројекат је премијерно приказан у Београдском Дому културе - Студентски Град 2020. године и изазвао је велику пажњу јавности.

Циљ и јесте да се истраживање спроведе на више локација у земљи, а пресек резултата даће јасну слику о данашњем друштву у Србији.

Сања Девић (1980), дипломирала је 2005. године на Факултету уметности у Нишу. Пост-дипломске магистарске студије завршила је 2013. године на Факултету ликовних умјетности Цетиње, студијски програм - грачки дизајн.Током професионалног рада, реализовала је велики број пројеката за клијенте широм света у свим областима грачког дизајна. Њена излагачка делатност броји седамнаест самосталних изложби и преко шездесет групних изложби у земљи и иностранству.

Члан је УЛУПУДС-а од 2008. године на Дизајн секцији.

Добитник је више награда за радове из домена графичког дизајна и стипендија за остварене изузетне резултате у току студирања. Њени радови објављивани су у књигама и часописима у земљи и иностранству.Више пута је била члан жирија уметничких такмичења.

Запослена је на Департману за примењене уметности, Факултета уметности у Нишу као ванредни професор. Предаје предмете Просторна графика и Илустрација.

Јефимија Коцић (1992) дипломирала је на Факултету уметности у Нишу на Одсеку за примењене уметности, на студијском програму за графички дизајн. На истом факултету завршила је мастер академске студије 2015.године. Године 2017. завршила је и мастер студије Факултета дигиталних уметности Универзитета Метрополитан у Београду. Докторирала је на Факултету примењених уметности у Београду 2019. године (тема: Вила Роса- илустрована интерактивна књига, област: илустрација, ментор проф. мр Растко Ћирић). Од 2016.године ради на Факултету уметности у Нишу као асистент на предмету Просторна графика Одсека за примењене уметности.

Њена излагачка делатност до сада броји 15 самосталних изложби и преко педесет групних изложби у земљи и иностранству. Од 2014. године 12 пута је била члан жирија ликовних и литерарних конкурса у земљи. Била је стипендиста Министарства просвете, науке и технолошког развоја за изузетно надарене ученике и студенте. До сада је објавила једну књигу поезије ”Везе”. Члан је ”Менсе” од 2019. године.

ДОБРО ДОШЛИ!

Остави коментар

Сигурносни код Освежи

Установа Нишки културни центар

Станоја Бунушевца бб
18000 Ниш
Србија

Телефон: +381 18 595 740
Факс: +381 18 595 741
Email:

Галерија НКЦ

Бул. Др Зорана Ђинђића 37
18000 Ниш
Србија

Телефон: +381 18 538256

Књижара "Бранко Миљковић"

Бул. Др Зорана Ђинђића 37
18000 Ниш
Србија

Телефон: +381 18 538 255

Легат Бранке Ђорђевић

Наде Томић 13
18000 Ниш
Србија

Дизајн Saint Art Designs | Website Development

организација сајтова НКЦ-а : НГТим logo001
реализација сајта 2022. - 2023. - кинематографска и видео производња  Хаџи
реализација сајта 2023. - 2024. 
Галерија НКЦ

Проба Опис