Нишки културни центар - 8. МЕЂУНАРОДНИ ФЕСТИВАЛ СТРИПА НИФЕСТ

ПРОГРАММЕЂУНАРОДНОГ ФЕСТИВАЛА СТРИПА НИФЕСТ 2021

 

УТОРАК, 1.6. 2021.

10.00 – 20.00БЕРЗАСТРИПА

(местодешавања: Павиљон у Тврђави)

19.00Отварање ГОДИШЊЕ ИЗЛОЖБЕ УДРУЖЕЊА СТРИПСКИХ УМЕТНИКА СРБИЈЕ, путујуће изложбе САТ и самосталне ауторске изложбе Саше Јовановића Фафнера ТРАНСВЕРЗАЛЕ СТАРОГ КОНТИНЕНТА

учествују: Саша Јовановић Фафнер, стрипски аутор

Зоран Стефановић, стрипски теоретичар и критичар

            Срђан Савић, директор Нифеста и стрипски критичар

(местодешавања: Павиљон у Тврђави)

 

19.30   СВЕЧАНООТВАРАЊЕНИФЕСТА СА ДОДЕЛОМ ФЕСТИВАЛСКИХ ПРИЗНАЊА

(местодешавања:Павиљон у Тврђави)

 

СРЕДА, 2.6. 2021.

10.00 – 20.00БЕРЗАСТРИПА

(местодешавања: Павиљон у Тврђави)

17.00Отварање изложбе НИЋИФОР – ПУТНИК КРОЗ ВРЕМЕ

(местодешавања: Галерија НКЦ-а)

18.00Стриповање 01: НИЋИФОРОВИ ТРАГОВИ У ПЕСКУ ВРЕМЕНА

учествују: Зоран Ковачевић, стрипски аутор

 Зоран Андрић, стрипски сценариста

            Зоран Стефановић, стрипски теоретичар и критичар

(местодешавања:Павиљон у Тврђави)

19.00   Стриповање 02: ДВАДЕСЕТ ГОДИНА СТРИП ПРЕСИНГА

учествују: Дејан Костић, уредник Стрип Пресинга

                   Зоран Николић, уметнички директор Нифеста

                   Владимир Вукашиновић, графички уредник Стрип Пресинга

19.30 Стриповање 03:ГРАФИЧКИ РОМАН КОНСТАНТИНОВО РАСКРШЋЕ

учествују: Дејан Стојиљковић, писац и стрипски сценариста

Зоран Николић, уметнички директор Нифеста

Игор Марковић, уредник у „Систем комиксу”

(местодешавања: Павиљон у Тврђави)

20.00   Стриповање 04: О ФРАНЦУСКОМ СТРИПУ ДОБРО ДОШЛИ НА КОСОВО

учествује: Игор Марковић, уредник у „Систем комиксу”

(местодешавања: Павиљон у Тврђави)

ЧЕТВРТАК, 3.6. 2021.

10.00 – 20.00 БЕРЗАСТРИПА

(местодешавања:ПавиљонуТврђави)

16.00 Стриповање 04:ИЗДАВАЧКА ПРОДУКЦИЈА НОВОСАДСКОГ СКЦ-АИ СТРИПСКИ ПРОЈЕКТИ У СРПСКОЈ АТИНИ, ЕВРОПСКОЈ ПРЕСТОНИЦИ КУЛТУРЕ ЗА 2022. ГОДИНУ

учествују: Јован Гверо, уредник у СКЦ-у Нови Сад и програмски директор Новосадског  

                  стрип викенда

            Зоран Стефановић, стрипски теоретичар и критичар

(местодешавања: Павиљон у Тврђави)

17.00Стриповање 05:ИСТОРИЈА СТАРОГ КОНТИНЕНТА ОЧИМА МАКСА ФОН ФАФНЕРА

учествује: Саша Јовановић Фафнер, стрипски аутор

(местодешавања: Павиљон у Тврђави)

18.00 Стриповање 06:ЂОРЂЕ ЛОБАЧЕВ У „МАКОНДУ” – ТРЕЋИ ЧИН

учествује:Зоран Стефановић, уредник капиталног издавачког пројекта Сабрана дела

Ђорђа Лобачева

(местодешавања: Павиљон у Тврђави)

19.00Стриповање 07: ВЕЛИКИ БЛЕКВЕЛИКОГ БРАНКА ПЛАВШИЋА

учествују: Зоран Николић, уредник издања

                    Срђан Савић, уредник издања

                    Милан Илић, графички уредник издања

(местодешавања: Павиљон у Тврђави)

Међународни фестивалстрипа Нифест, стрипска манифестација коју је Удружење љубитеља стрипа „Бранко Плавшић“ први пут организовало у априлу 2014. године под покровитељством Градске општине Пантелеј и њеног тадашњег председника Срђана Савића, настаојесациљемда „девету уметност“ приближи младим генерацијама и да им пружи прилику да упознају могућности и достигнућа стрипа као стваралачке форме и веома утицајног медија масовне комуникације. И не само да су настанком овогфестивала кључни циљеви „БранкаПлавшића“ директно преточени у дело, негојесвојом разгранатом концепцијом Нифестобухватио све важније сегменте стрипске културе − од едукације младих путем стрипских радионица, преко сајма стрипских издања (где су заступљени најзначајнији издавачи и најновија издања у области стрипа) и организовања стручних предавања и трибина, округлих столова, презентација и самосталних и групних изложби, па све до представљања стрипофилима најзначајнијих домаћих и иностраних аутора из света стрипске уметности.

Саставни део Нифеста је и сајам стрипских издавача, догађај који на једном месту окупља готово све релевантне издаваче из Србије у тој области, као и неке из суседних земаља. На сваком од досадашњих Нифестових сајмова колекционарима је своја издања представља ло петнаестак стрипских издавачких кућа, које на својим штандовима излажу најновија издања из своје продукције, али и старије, антикварне албуме и стрипове. Да би овај неизоставан сегмент Нифеста био што посећенији и успешнији, а сусрет издавача и колекционара што растерећенији, предност имају стрипофилски, а не комерцијални аспекти сајма – отуд се издавачима штандови и пратеће услуге не наплаћују, док је улаз за све посетиоце током читаве манифестације бесплатан.

Трибински програми подразумевају учешће истакнутих стрипских критичара, теоретичара и историчара који на отвореним трибинама и округлим столовима презентују мало познате детаље из историје и теорије домаћег и страног стрипа, критички промишљају феномен „девете уметности“ и сагледавају га из различитих перспектива, али и полемишу о токовима развоја популарне културе и односима стрипа и других врста уметности.Током Нифеста се, такође, свакодневно презентују и најновија стрипска издања и остварује значајна интеракција са бројним фестивалским посетиоцима. Ове године је у фокусу Нифестамонументални „Макондов” издавачки пројекат Сабраних дела Ђорђа Лобачева, домаће издање полемички интригантног француског стрипског албума Добро дошли на Косово, подсећање на антологијски српски карикатурални стрип Нићифор Зорана Ковачевића, наставак великог нишког издавачког подухвата посвећеног југословенској (српској) варијанти Великога Блека, као и стрипски пројекти који ће бити презентовани у Новом Саду као европској престоници културе за 2022. годину.

Током претходних издања Нифеста у Нишу је уприличено више од двадесет самосталних и колективних изложби стрипа – од истраживачких, трагалачких и ауторских до ретроспективних годишњих изложби Удружења стрипских уметника Србије – чиме су нишкој стрипској публици представљена многа значајна достигнућа на пољу домаћег стрипског стваралаштва. Толики број квалитетних стрипских изложби пре Нифеста, стицајем разноврсних околности, Ниш није има о неколико деценија уназад. И 8. издање нишког међународног стрипског фестивала обележиће неколике квалитетне изложбене поставке – годишња изложба Удружења стрипских уметника Србије, путујућа изложба Сат, односно ауторска поставка стрипског аутора и илустратора Саше Јовановића Фафнера под називом Трансверзале Старог континентаи још једна интригантна самостална изложба, Нићифор – путник кроз време аутора Зорана Ковачевића.

Међу гостима 8. Нифеста  су угледни стрипски аутори и посленици као што су Зоран Ковачевић, Саша Јовановић Фафнер, Зоран Стефановић, Алекса Гајић, Вујадин Радовановић, Игор Крстић, Дејан Стојиљковић, Јован Гверо и други. Фестивалски центар ће бити смештен у Павиљону у Тврђави, где ће бити уприличене три изложбе, стрипски сајам и највећи број других фестивалских активности.Ову стрипску манифестацију заједнички организују Удружење љубитреља стрипа „Бранко Плавшић” и Нишки културни центар уз подршку Удружења стрипских уметника Србије.

Идеја за стрипски фестивал родила се као логичан резултат потребе да стрип, који је у Нишу до тад био неадекватно третиран и редовноскрајнут на маргине културних дешавања, напокон добије третман какав заслужује. Ниш, наиме, има велике културне манифестације у сфери ликовних уметности (сликарства, графике и архитекгуре), озбиљне, духовне и популарне музике (фестивали и празничниконцерти), игре (фолклорнифестивали, балови), књижевности (колоније, резиденције, сајмови, рецитаторске смотре) и играног и анимираног филма (фестивали и колоније), али доскора није имао манифестацију посвећену „деветој уметности“. Сада је ту Међународни фестивал стрипа Нифест, дешавање које несумњиво има потенцијала да једнога дана и само постане јавна градска манифестација.

Остави коментар

Сигурносни код Освежи

Установа Нишки културни центар

Станоја Бунушевца бб
18000 Ниш
Србија

Телефон: +381 18 595 740
Факс: +381 18 595 741
Email:

Галерија НКЦ

Бул. Др Зорана Ђинђића 37
18000 Ниш
Србија

Телефон: +381 18 538256

Књижара "Бранко Миљковић"

Бул. Др Зорана Ђинђића 37
18000 Ниш
Србија

Телефон: +381 18 538 255

Легат Бранке Ђорђевић

Наде Томић 13
18000 Ниш
Србија

Дизајн Saint Art Designs | Website Development

организација сајтова НКЦ-а : НГТим logo001
реализација сајта 2022. - 2023. - кинематографска и видео производња  Хаџи
реализација сајта 2023. - 2024. 
Галерија НКЦ

Проба Опис