Нишки културни центар - Награда МАЛЕНИ ЦВЕТ

САОПШТЕЊЕ ЖИРИЈА ЗА ДОДЕЛУ
НАГРАДЕ ГРАДА НИША ЗА НАЈБОЉУ КЊИГУ ЗА ДЕЦУ И МЛАДЕ У 2020. ГОДИНИ

Жири у саставу: Драгана Пешић Главашевић, професор књижевности и библиотекар (председница), Др Душица Потић, професор књижевности за децу и књижевни критичар и Дејан Алексић, песник и уредник (чланови), на седници одржаној 27. маја 2021. године у Нишу, једногласно је донео одлуку да „Награду Града Ниша за књижевност за децу и младе“ („Малени цвет“) за најбољу књигу у 2020. години додели Александри Јовановић за књигу „Црна птица“ (издавач „Креативни центар“, Београд) и Срђану В. Тешину за књигу „Лука каже“ (издавач „Архипелаг“, Београд).

На конкурс објављен децембра 2020. године конкурисала је 48 књига из продукцијске 2020. године. У ужи избор жири је уврстио, осим награђених, и следеће наслове: Виолета Јовић, „Вила роса“ (Свици, Ниш), Златко  Васић, „Једрењак у  кукурузу“ (Креативни центар, Београд), Пеђа Трајковић, „Да ли лаје морски пас“ (Креативни центар, Београд), Сања Домазет и Славко Крунић, „Мале богиње“ (Службени гласник, Београд) и Угљеша Шајтинац, „Биће једном“ (Пчелица, Чачак)

Награда се ове године додељује пети пут, награду додељује Град Ниш а свечана додела у Градској кући биће организована у складу са могућностима током јуна 2021. године.

Доделу награде технички реализује Нишки културни центар, а чине је плакета и новчани износ.

У Нишу, 28.05.2021.            

 

*      *     *

Образложење жирија:

Роман „Црна птица“, ауторке Александре Јовановић, дирљива је приповест о сазревању у сенци великог губитка, трагању за смислом кроз лавиринте жаловања, које за дванаестогодишњу девојчицу, главну јунакињу романа, постаје искушеничка тегоба на рубу аутодеструкције. Ауторка зналачки развија приповедачки план, драматуршки динамизује осетљиву и болну тему мешањем стварносног и ониричког, реалног и оностраног. Посебно уверљиво су представљени психолошка раван и унутрашњи сукоби и ломови којима је изложена девојчица Жеља у категоричком одбијању да се суочи са истином о очевом трагичном крају. Стереотипна представа о социјалном повлачењу својственом деци чије детињство дубоко обележи несрећа, избегнута је увођењем ликова кроз које се ситуационо указују ,,коректори“ емоционалног склизнућа – љубав, пријатељство, поверење...

Књига кратких прозних записа „Лука каже“, писца Срђана Тешина, својеврсна је хроника породичне свакодневице, обликоване прожимајућим односом између оца и сина. Аутор је моделовао посебну понављајућу форму, идеалну да понесе сажети садржај дијалошког карактера заснованог на двема различитим перцепцијама стварности – из позиције детета и са становишта одрасле особе. У широком регистру од лиризованих и сентименталних до анегдотских и нонсенсних приступа бројним темама, свет виђен кроз запитаност детета прелама се у ,,објективној“ оптици родитеља, да би се прозвео посебан закључак. Лепота сазнајног процеса и доласка до нарочитих истина огледа се у онеобичавању свакодневних искустава. Користећи технику замене перспектива, Тешин у наивну мудрост и дечју логику унеси моменат ,,зрелог“ промишљања, а у круте дедуктивне обрасце одраслих уводи лековитост инфантилне маште, што често резултира неочекиваним хуморним ефектима.

Специфичност овогодишњег избора за награду видљива је у податку да су и Јовановићевој и Тешину ово прве књиге у жанру литературе за децу и младе, што треба посебно да радује, будући да смо у овој области књижевног стварања добили двоје нових, изразито самосвојних аутора.   

Остави коментар

Сигурносни код Освежи

Установа Нишки културни центар

Станоја Бунушевца бб
18000 Ниш
Србија

Телефон: +381 18 595 740
Факс: +381 18 595 741
Email:

Галерија НКЦ

Бул. Др Зорана Ђинђића 37
18000 Ниш
Србија

Телефон: +381 18 538256

Књижара "Бранко Миљковић"

Бул. Др Зорана Ђинђића 37
18000 Ниш
Србија

Телефон: +381 18 538 255

Легат Бранке Ђорђевић

Наде Томић 13
18000 Ниш
Србија

Дизајн Saint Art Designs | Website Development

организација сајтова НКЦ-а : НГТим logo001
реализација сајта 2022. - 2023. - кинематографска и видео производња  Хаџи
реализација сајта 2023. - 2024. 
Галерија НКЦ

Проба Опис