Нишки културни центар - ДАНИ МАКЕДОНСКЕ КУЛТУРЕ У НИШУ

Позивамо вас на отварање Дана Македонске културе у Нишу, у петак 25. септембра 2020. године, у Галерији Нишког културног центра, у 18 сати и уједно на отварање изложбе слика под називом „Трепет“ Бојане Артиноске Трпчески.

Тежња за аутономним својствима облика и изражајна осетљивост боје откривају амбициозну креативну тенденцију Бојане Артиновске Трпческе.

Следећи законе субјективног унутрашњег стваралачког импулса, односно интуитивног тражења савремених појмова и садржаја, аутор ствара комбинацију неколико стилова, преплићући их у различите теме.

Проналазећи инспирацију у природи, аутор ствара карактеристичан и инвентиван приступ. Избор мотива условљен је њеним личним избором, градећи интимни знаковни речник.

Кроз сопствени рад, аутор додаје једно од основних естетских питања: Где је лепо, у предмету или у уму посматрача?  У суштини, ауторка у свом раду тежи испољавању сопственог емоционалног стања подстакнутог сусретом човека - човека или човека - животиње, препознајући сродне и блиске у погледу непознатог, на пример: како изражава и представља толико жељену слободу кроз лет птице или неуморно трчање коња. Трпческа интуитивно и јасно сагледава значај и снагу карактеристика женског принципа и истовремено суптилно тумачи и изражава богатим тоном палете боја и њиховим суптилним прелазом. Алегоријским уметничким језиком изражава неуморну борбу против вечне објективизације жене и женског тела. (Викторија Димеска, историчар уметности)

Бојана Артиновска Трпческа рођена је у Велесу 1977. Основно и средње образовање завршава у родном граду. На Факултету ликовних уметности Универзитета „Св. Ћирила и Методија“ у Скопљу, дипломирала је у класи Родољуба Атанасова, одсек за сликарство и сценографију. Наслов дипломског рада је „Архитектура времена“, где су уметничка дела била изложена у месту Сули ан, Скопље.

Од 2005. године чланица је Удружења ликовних уметника Битољ, док је од 2010. године чланица Удружења ликовних уметника Прилеп, са којим је реализовала неколико групних изложби, хуманитарних акција и перформанса.

Остави коментар

Сигурносни код Освежи

Установа Нишки културни центар

Станоја Бунушевца бб
18000 Ниш
Србија

Телефон: +381 18 595 740
Факс: +381 18 595 741
Email:

Галерија НКЦ

Бул. Др Зорана Ђинђића 37
18000 Ниш
Србија

Телефон: +381 18 538256

Књижара "Бранко Миљковић"

Бул. Др Зорана Ђинђића 37
18000 Ниш
Србија

Телефон: +381 18 538 255

Легат Бранке Ђорђевић

Наде Томић 13
18000 Ниш
Србија

Дизајн Saint Art Designs | Website Development

организација сајтова НКЦ-а : НГТим logo001
реализација сајта 2022. - 2023. - кинематографска и видео производња  Хаџи
реализација сајта 2023. - 2024. 
Галерија НКЦ

Проба Опис