Нишки културни центар - Награда "Малени цвет"

Награда Града Ниша за књижевност за децу и младе
(ужи избор)

Ове године ће бити додељена по четврти пут Награда Града Ниша за књижевност за децу и младе, за најбољу књигу прозе или поезије за децу (под називом „Малени цвет“), објављену на српском језику у 2019. години.

Награду је установио и додељује је Град Ниш од 2015. године а организатор је Нишки културни центар. Награда која се додељује аутору књиге састоји се од повеље и новчаног износа. Досадашњи добитници награде су Пеђа Трајковић, Гордана Малетић и Раде Танасијевић.

Жири ради у саставу: Пеђа Трајковић, песник и илустратор (председник), Проф. др Валентина Хамовић и Драгана Пешић Главашевић, професор и библиотекар (чланице). Жири је ужи избор формирао посредством електронске комуникације а добитника ће именовати на састанку у Нишу када то буде могуће. Свечано уручење награде ће такође бити организовано када услови то омогуће.

*

На конкурс је пристигла 41 књига издавача из Србије, Косова и Метохије и Црне Горе.

У ужи избор Награде града Ниша за књижевност за децу и младе. за најбољу књигу прозе или поезије за децу у 2019-ој години су ушле следеће књиге (по азбучном реду):

"Драма у подруму госпође Јоје", Дејан Алексић, издавач „Имам идеју“, Краљево

"Нећу да мислим на Праг", Соња Ћирић, издавач „Лагуна“, Београд

„Птица на ветар“, Весна Алексић, издавач „Пчелица“, Чачак

"Рођен као змај", Драган Хамовић, издавач „Пчелица“, Чачак

*

Основни мотив за покретање овакве награде је недвосмислена потреба да се најмлађим генерацијама приближи књига, читање и писање. Суочени смо са опадањем опште писмености, улоге књиге и читања у животу појединаца и нације. Да би утицао колико год може на тај процес, Град Ниш је одлучио да афирмацију књиге и читања међу генерацијама које управо стасавају помогне управо преко ове награде.

Циљ ове награде није само награђивање аутора најбоље књиге за децу, већ и свеукупна комуникација са нишким основним и средњим школама, помагања оснивања и рада књижевних и читалачких секција, клубова и друштава у школама, афирмација првих искустава младих, будућих писаца и уопште – свеобухватна промоција књиге међу децом и младима.

1. април 2020.

НИШКИ КУЛТУРНИ ЦЕНТАР

 

P.s. Међународни дан књиге за децу (International Children's Book Day — ICBD) обележава се 2. априла. Установљен 1967. године на основу одлуке Унеска, како би се деци слала порука о магији књижевног надахнућа и важности развијања љубави према писаној речи. Дан књиге за децу прославља се на дан рођења Ханса Кристијана Андерсена, творца многих бајки и песама које су обележиле детињство генерација деце широм планете. Домаћин ове манифестације, од оснивања увек друга држава, је у два маха била Југославија (1968. и  1970. године) а прошле године је то била Литванија. (Википедија)

Остави коментар

Сигурносни код Освежи

Установа Нишки културни центар

Станоја Бунушевца бб
18000 Ниш
Србија

Телефон: +381 18 595 740
Факс: +381 18 595 741
Email:

Галерија НКЦ

Бул. Др Зорана Ђинђића 37
18000 Ниш
Србија

Телефон: +381 18 538256

Књижара "Бранко Миљковић"

Бул. Др Зорана Ђинђића 37
18000 Ниш
Србија

Телефон: +381 18 538 255

Легат Бранке Ђорђевић

Наде Томић 13
18000 Ниш
Србија

Дизајн Saint Art Designs | Website Development

организација сајтова НКЦ-а : НГТим logo001
реализација сајта 2022. - 2023. - кинематографска и видео производња  Хаџи
реализација сајта 2023. - 2024. 
Галерија НКЦ

Проба Опис