Нишки културни центар - НОЋ СРПСКОГ ФИЛМА

Среда, 5. јун 2019. године

Велика сала НКЦ-а

Филмски центар Србије покренуо је једнодневну манифестацију „Ноћ српског филма“ која ће бити одржана у среду, 5. јуна 2019. године у више од тридесет градова у Србији. Циљ манифестације је популаризација српског филма, са акцентом на оне који су подржани на конкурсима Филмског центра Србије, као и жеља да се савремена српска продукција учини инспиративном и приступачном што већем броју гледалаца, посебно младима.

Биће приказани филмови који су остварили изузетну гледаност: „Јужни ветар“ редитеља Милоша Аврамовића, Такси блуз“ редитеља Мирослава Стаматова и „Краљ Петар Први“ редитеља Петра Ристовског“, као и дечији филм „Злогоње“ редитеља Рашка Миљковића. У оквиру манифестације ће такође, бити приказана и четири краткометражна филма подржана средствима ФЦС: играни филм „Малишан“, редитеља Данила Бећковића, анимирани филм „Ехо“, редитеља Косте Ракићевића и Борише Симовића, документарни филм „Исти“, редитеља Дејана Петровића и студентски „Шафарикова 19“, редитељке Лане Павков.

Цена појединачне улазнице је 100,00 динара, пројекције у Нишу биће организоване у Великој сали Нишког културног центра која је већ била домаћин „Слободне зоне“ и Мини Феста.

15.00

"Ехо", Коста Ракићевић и Бориша Симовић, кратки анимирани (8')

Петогодишњак проводи дан са својим оцем, кога повремено виђа, у природи, играјући се игре одјека. Након силне емотивности те игре и присуства оца, дечак се враћа у дом своје мајке, где нема места таквим испадима „ирационалног“ става према света.“

"Шафарикова", Лана Павков, студентски кратки играни филм (19')

Грофица (Јасна Ђуричић) и Ања (Јована Гавриловић) седе са гостима (Денеш Дебреи, Сунчица Милановић и Иван Марковић) у елегантно намештеном салону који се налази у полуразрушеној кући. Вечера је у току. Грофица закључује како јој је кућа у којој се налазе веома позната, док исти закључак има и Ања. Убрзо, Грофица схвата да је Ања њена ћерка, а да је кућа у којој се налазе њихова...

"Злогоње", Рашко Миљковић, дугометражни играни филм (90')

Прича о Јовану (Михајло Милавић) и Милици (Силма Махмути), десетогодишњацима који се упознају када Милица ненадано стигне у Јованово одељење. Да га друга деца не би емотивно повређивала, Јован је изградио свој свет маште у који Милица, мало по мало, успева да се пробије

17.00

"Исти", Дејан Петровић, кратки документарни филм (17')

Документарни филм који приказује свакодневицу осуђеника и стражара у неколико највећих затвора у Србији. Успостављајући паралелу између затворског и ширег друштвеног система, овај документарац истражује релативност људске слободе.

"Такси блуз", Мирослав Стаматов, дугометражни играни филм (87)

Главни јунак приче је Марко (Андрија Милошевић), симпатични пропали драматург који годинама ради као таксиста и чије ћемо авантуре пратити током једне урнебесне ноћи. Наизглед један нормалан дан на послу ће се претворити у хаос када се у његова кола ушуња дјечак Дамир (Тодор Јовановић) који је побегао из дома за незбринуту дјецу и који је у потрази за својим оцем.

19.00

"Краљ Петар Први", Петар Ристовски, дугометражни играни филм (125')

Краљ Петар Први Карађорђевић (Лазар Ристовски) вратио се у домовину, увео је парламентарну демократију на двору и започео обнову Србије. Али почиње Први светски рат и током мучног повлачења преко албанских планина Краљ упознаје Макрену (Даница Ристовски), мајку војника Маринка (Милан Колак). Немоћна да сина пронађе у непрегледним колонама војске и народа, она заветује самог Краља да му преда пар чарапа које је исплела.

21.15

"Малишан", Данило Бећковић, кратки играни филм (13')

Зомби-комедија у којој главну улогу тумачи млада европска звезда из Финске, Они Томила. Пеђа је петнаестогодишњи тинејџер на излету у идиличној викендици са родитељима и осмогодишњом сестрицом. Од када се пробуди ујутру, Пеђа се укључује на социјалне мреже, ставља слушалице у уши и пушта музику. На социјалним мрежама наилази на поплаву вести о томе да светом бесни епидемија зомби-вируса...

"Јужни ветар", Милош Аврамовић, дугометражни играни филм (125')

У животу Петра Мараша (Милош Биковић), припадника београдске аутомобилске мафије, ствари почињу да добијају смисао. Напушта родитељски дом и са дугогодишњом девојком Софијом (Јована Стојиљковић) се усељава у свој нови стан. Клан чији је припадник, а којим управља искусни Цар (Драган Бјелогрлић), добро „ради“. Посао је уигран, новца има довољно за све, а полиција им не прави проблеме.

Све ће се то променити када Мараш случајно замери бруталном нарко клану који води Голуб (Небојша Глоговац).

ДОБРО ДОШЛИ!

 

Остави коментар

Сигурносни код Освежи

Установа Нишки културни центар

Станоја Бунушевца бб
18000 Ниш
Србија

Телефон: +381 18 595 740
Факс: +381 18 595 741
Email:

Галерија НКЦ

Бул. Др Зорана Ђинђића 37
18000 Ниш
Србија

Телефон: +381 18 538256

Књижара "Бранко Миљковић"

Бул. Др Зорана Ђинђића 37
18000 Ниш
Србија

Телефон: +381 18 538 255

Легат Бранке Ђорђевић

Наде Томић 13
18000 Ниш
Србија

Дизајн Saint Art Designs | Website Development

организација сајтова НКЦ-а : НГТим logo001
реализација сајта 2022. - 2023. - кинематографска и видео производња  Хаџи
реализација сајта 2023. - 2024. 
Галерија НКЦ

Проба Опис