Нишки културни центар - КОНЦЕРТ

Јоана Тжециак/клавир

Уторак, 9. април 2019. године

Велика сала НКЦ-а

20 сати

ПРОГРАМ

Л. В. Бетовен                    Соната  д – мол оп. 31, бр. 2 „Sturm Sonate”

Largo-Allegro

                                                      Adagio

                                                      Allegretto

К. Шимановски    Маске оп. 34

                                          Шехерезада

                                          Тантрис кловн

     

                                                      Пауза

Л.В. Бетовен                     Соната  Е – дур  оп. 109

Vivace,ma non troppo

Prestissimo

Gesangvoll,mitinnigsterEmpfindung

Ф.Шопен                          Полонеза  фис - мол  oп. 44

Јоана Тжециак рођена je у Кракову у Пољској, где је започела музичко образовање са седам година. Након школовања у свом родном граду, дипломирала је на Варшавском конзерваторијуму у класи проф. Јана Екиера. Током студија освојила је стипендију Шопен фондације. Одабрана је од стране  Министарства културе Пољске (1978), да специјалистичке студије настави на Московском конзерваторијуму код професора Лева Власенка. Њена сарадња и пријатељство са Ирином Руминацевом била је од пресудног значаја за њен уметнички развој.

Победила је на фестивалу пољских пијаниста 1980. године у Слупску. Након тога почиње интернационалну каријеру. Дебитовала је у Лондону на Sauth Bank универзитету 1987. године.

У Новембру 1988. уговорила је прву концертну турнеју у Америци. Од тада је много пута гостовала у Америци, не само као извођач, већ је и одржавала Мастер класове на престижним Америчким универзитетима. Од свих мастер класова, Јоана издваја „Шимановски ‒ комплетне радове за клавир”.

Наступала је у свим европским земљама, као и у Канади, Аргентини, Бразилу, Уругвају, Израелу, Египту, Казахстану, Азербејџану, Турској и Либији, као солиста, и са оркестрима.

Учествовала је на значајним итернационалним фестивалима: Flanders Festival, Festival of Echternach, Nohant, Emilia Romagna, Jeuxd Art at Villa d Este, Maggio di Napoli, Љубљана, Nansyphonies, Chopiniana у Буенос Ајресу, Sonding Jerusalem Festival, Толедо, Охрид, Exstravaganza у Софији, Осор фестивал, Корчула, Краков...

Последњих година Јоана Трзециак наступала је у многим престижним здањима укључујући Аудиторијум Верди у Милану, Рудолфинијум у Прагу, Јамаха и Стенвеј холу у Њујорку, Ораторију Тонфалоне у Риму, Каза де ла Музика у Парми, Палацио да Болса у Порту, Сингел у Антверту, Монашкој палати у Каиру, Дијана театру у Напуљу, Театру Солис у Монтевидеу, Театру Хуан Браво у Сеговији, Опери у Истанбулу...

Са Јоаном Трзециак као камерним извођачем сарађивали су: Филипе Хирхорн, Лола Бобеско, Анатоли Крастев, Јадвига Гадуланка, Виртуози из Прага, Паноћа квартет, Римски–Корсаков квартет, Силесијан квартет, Урсула Крајгер и многи други.

Јоана Трзециак остварила је значајну дискографију. Након снимања плоча у Пољској, Немачкој и Белгији, први компакт-диск Шимановски ‒ комплетни радови за клавир, издала је за Паване 1990. године. Нову едицију са Шопеновим Рондима снимила је 1993, а два изванредна издања 1997. и 2000. За Ј. Н. Хуме. Остварила је и музичке записе са делима Рахмањинова, Шопена, Бетовена и других композитора за престижне музичке куће.

У октобру 2010. добила је, награду Мерит, од Пољског министра културе.

ДОБРО ДОШЛИ!

Остави коментар

Сигурносни код Освежи

Установа Нишки културни центар

Станоја Бунушевца бб
18000 Ниш
Србија

Телефон: +381 18 595 740
Факс: +381 18 595 741
Email:

Галерија НКЦ

Бул. Др Зорана Ђинђића 37
18000 Ниш
Србија

Телефон: +381 18 538256

Књижара "Бранко Миљковић"

Бул. Др Зорана Ђинђића 37
18000 Ниш
Србија

Телефон: +381 18 538 255

Легат Бранке Ђорђевић

Наде Томић 13
18000 Ниш
Србија

Дизајн Saint Art Designs | Website Development

организација сајтова НКЦ-а : НГТим logo001
реализација сајта 2022. - 2023. - кинематографска и видео производња  Хаџи
реализација сајта 2023. - 2024. 
Галерија НКЦ

Проба Опис