Нишки културни центар - САОПШТЕЊЕ ЖИРИЈА ЗА ДОДЕЛУ НАГРАДЕ ГРАДА НИША ЗА НАЈБОЉУ КЊИГУ ЗА ДЕЦУ И МЛАДЕ У 2018. ГОДИНИ

Жири у саставу: песник Пеђа Трајковић (председник), библиотекар Драгана Пешић Главашевић и проф. др Валентина Хамовић, на седници одржаној 15. марта 2019. године, већином гласова је донео одлуку да „Награду Града Ниша за књижевност за децу и младе“ за најбољу дечју књигу у 2018. години, додели Радету Танасијевићу, књижевнику из Дражевца, за збирку кратких прича „Увод у њиву“, у издању Библиотеке „Влада Аксентијевић“ из Обреновца. На конкурс објављен децембра 2018. године конкурисало је око 40 књига из продукцијске 2018. године.

У ужем избору жири је уврстио и следеће наслове: „Поезија која се гледа“ Душана Поп Ђурђева, „Бандоглавић Страхиња“ Синише Соћанина, „Ја сам Акико“ Стефана Тићмија, „О љубави и другим моронима“ Данијеле Костић, „Сара и јануар за две девојчице“ Зорана Пеневског, „Сазвежђе виолина“ Весне Алексић и „Пета девојчица, Марја“ Градимира Стојковића. Жири истиче особене уметничке домете дела наведених аутора, али је издвојио књигу „Увод у њиву“ због брижљиво негованог језичко-стилског и наративног поступка и аутентичног односа према свету природе.

Обрађивање сопствене њиве или врта, земаљска је слика библијског раја. У Танасијевићевим причама, природа се објављује у поетским сликама које нас враћају првобитном лику живљења. Пред налетом цивилизацијске захукталости, аутор подсећа колико се човек удаљио од њене умирујуће присности. Књигом „Увод у њиву“, дечји сензибилитет се пажљиво уводи у више сфере. Приче Радета Танасијевића изведене су у најбољем духу писаца попут Вељка Петровића, Исидоре Секулић, Иве Андрића и Милован Данојлића, чија су дела неизоставни део школске лектире.

На овај начин обележавамо и 2. април,  Међународни дан књиге за децу, од 1967. године установљен празник дечје књиге, са циљем да се промовише дечја књижевност и читање, као и да се скрене пажња јавности на потребе најмлађих читалаца. Овај датум је одабран као датум рођења Ханса Кристијана Андерсена, данског писца и прослављеног писца за децу.

Награда се ове године додељује трећи пут, а свечана додела у Скупштини града биће организована априла или маја 2019. године.

Доделу награде технички реализује Нишки културни центар, а чине је плакета и новчани износ.

У Нишу, 02.04.2019.                  

                               

                                                                                                                                                                                                                                     НИШКИ КУЛТУРНИ ЦЕНТАР

Остави коментар

Сигурносни код Освежи

Установа Нишки културни центар

Станоја Бунушевца бб
18000 Ниш
Србија

Телефон: +381 18 595 740
Факс: +381 18 595 741
Email:

Галерија НКЦ

Бул. Др Зорана Ђинђића 37
18000 Ниш
Србија

Телефон: +381 18 538256

Књижара "Бранко Миљковић"

Бул. Др Зорана Ђинђића 37
18000 Ниш
Србија

Телефон: +381 18 538 255

Легат Бранке Ђорђевић

Наде Томић 13
18000 Ниш
Србија

Дизајн Saint Art Designs | Website Development

организација сајтова НКЦ-а : НГТим logo001
реализација сајта 2022. - 2023. - кинематографска и видео производња  Хаџи
реализација сајта 2023. - 2024. 
Галерија НКЦ

Проба Опис