Нишки културни центар - Концерт „Музиком кроз свет“ Алесандро Kроста/флаута и Надиа Теста/клавир

понедељак, 10. септембар 2018. године

Сала Нишког културног центра

20 часова

 

 Програм

  1. S. Alassio: Parafrasi su „Tosca“ / Парафразе из опере „Тоска“
  2. K. Schoonenbeek: Jewish folk Songs / Јеврејске народне песме
  3. G. Diniku: Suite rumena / Rumuska svita

S.Moniuzsko: Przasnicyka (La Filatrice)

  1. G. Gimenez: La Boda di Luis Alonso

L.Bernstein: Maria (West side story)

  1. J. Gade: Tango Fantasie / Танго фантазија
  2. Z. de Abreu: Tico-Tico no Fuba

АЛЕСАНДРО КРОСТА

Флаутиста

Флаутиста и композитор, Алесандро Кроста је млади ирски музичар, свестран и иновативан. Његов репертоар варира од традиционалне литературе за флауту до савремене и електронске музике. Наступао је са многим европским оркестрима - оркестар Сан Карло театра - Напуљ, симфонијски оркестар Цирих, симфонијски оркестар Минск - Белорусија, симфонијски оркестар Пловдив - Бугарска, симфонијски оркестар Крајова – Румунија.

Наступа у дуету са италијанском пијанисткињом Надијом Тестом, као и са белгијским триом „Le Vraie Note Trio“ са којима је наступао на бројним  међународним концертима и фестивалима. Као извођач савремене музике радио је са композиторкима Роландом Мосером (Швајцарска), Волфгангом Рхимом (Немачка) и Арнолдом Антунасом (Бразил). Бројни снимци презентују његове бројне концерте и наступе. Свирао је у Италији, САД, Израелу, Шпанији, Француској, Јужној Африци, Бразилу, Малти, Грчкој, Белгији, Немачкој, Португалу, Украјини, Великој Британији, Аргентини, Хрватској, Уругвају, Данској, Швајцарској.

Његова љубав према флаути навела га је да сакупља старе и модерне инструменте са којима наступа на концертима, изводећи најразличитије композиције играјући се са звуком древне фруле, која подсећа на дуго заборављене звуке, а такође свирајући и савремене флаутe.

Алесандро Кроста  је 1998. године завршио флауту са највишим оценама на конзерваторијуму "Д. Чимароза "у Авелину код професора Никола Каиаза. Наставио је студије флауте у Швајцарској, у Лугану код проф. Конрада Клема а потом у Цириху, где је у јануару 2005. године стекао је "концертну диплому" на Високој школи за музику Винтертур-Цирих код проф. Матијаса Циглера. 

Освојио је 21 награду на различитим музичким такмичењима из флауте. Снимао је за националну државну телевизију РАИ. Има бројне публикације, укључујући биографска истраживања и текстове из музичких естетике о Белинију, Вердију и Чимарози, Клементију, Прокофјеву и другима. Креатор је "Музичке ноте флауте", серије музичких анализа, посвећених младим студентима флауте. Снимио је ЦД "Vox Balaenae” e “Il canto di Mefite”. Професор је на Конзерваторијуму Беневенто у Италији.

НАДИА ТЕСТА

 Пијанисткиња

Дипломирала је клавир на конзерваторијуму "Д. Чимароза“ у Авелину са највишим оценама и признањима код проф. К. А. Лапења. Са 18 година дебитовала је на међународној сцени у Швајцарској, изводећи концерт В.А.Моцарта са Симфонијским оркестром Саније. Усавршавала се код изузетних пијаниста и профеосра: В  Витале, Ф. Медори, К. Бруно и 1987. завршила је специјалистичке студије клавира код Маестрa А. Ћићолинија на Музичкој академији Биеља. Такође је студирала психологију на Универзитету "Ла Сапиенца" у Риму и започела студирање лирског певања.   Године 2005. дипломирала је Камерну музику са великим почастима на Конзерваторијуму у Терамоу.

Награђивана као пијаниста у националним и међународним такмичењима, наступала је као солиста са оркестрима у разним италијанским градовима - Болоња, Торино, Бергамо, Милан, Месина, Фиренца, Пиза, Ла Спезиа, Удине, Салерно, Напуљ, Аоста, Сиракуза, Калтанисета, као и у иностранств: Белгија, Швајцарска, Израел, Египат, Бразил, Јужна Африка, Шпанија, Грчка, Аргентина и Уругвај и други.

  1. 1997. године основала је Удружење Игор Стравински Авелино чији је председник постала 2000. године. Она је пијанисткиња која наступа са престижним камерним ансамблима, а од 1998. године наступа у дуету са флаутом Алесандром Кростом на домаћим и међународним концертима. Њихов међународни деби у 2000. години у аудиторијуму А. Скарлати у Напуљу током фестивала Бахове музике донео им је привилегију да буду редовни гости и наступају у различитим европским и земљама САД-а. Њихов репертоар варира од музике седамнаестог века до савремене музике.

Снимила је ЦД “Vox Balaenae”, “Il canto di Mefite” , затим “Il Volo , musiche intorno al mondo”. Снимала је за Италијанску националну радио-телевизиују РАИ и за Швајцарску телевизију.

Написала је бројне публикације, укључујући биографска истраживања и текстове из музичке естетике о Белинију, Вердију и Чимарози, Клементију, Прокофјеву, Дворжаку, Бокеринију, Моцарту, Шуману и Шопену и уредила пет томова из серије “L’Irpinia e il suo Teatro”.

Директор је продукције Стравински. Надиа Теста је професор клавира  на конзерваторијуму "Д. Чимароза" у Авелину.

Карте за концерт „Музиком кроз свет“ су у продаји по цени од 300 динара, са попустом за ђаке, студенте и пензионере-200 динара.

Остави коментар

Сигурносни код Освежи

Установа Нишки културни центар

Станоја Бунушевца бб
18000 Ниш
Србија

Телефон: +381 18 595 740
Факс: +381 18 595 741
Email:

Галерија НКЦ

Бул. Др Зорана Ђинђића 37
18000 Ниш
Србија

Телефон: +381 18 538256

Књижара "Бранко Миљковић"

Бул. Др Зорана Ђинђића 37
18000 Ниш
Србија

Телефон: +381 18 538 255

Легат Бранке Ђорђевић

Наде Томић 13
18000 Ниш
Србија

Дизајн Saint Art Designs | Website Development

организација сајтова НКЦ-а : НГТим logo001
реализација сајта 2022. - 2023. - кинематографска и видео производња  Хаџи
реализација сајта 2023. - 2024. 
Галерија НКЦ

Проба Опис