Најаве догађаја

Награда Града Ниша за књижевност за децу и младе (ужи избор)

Ове године ће бити додељена по осми пут Награда Града Ниша за књижевност за децу и младе, за најбољу књигу прозе или поезије за децу (под називом „Малени цвет“), објављену на српском језику у 2023. години.

Награду је установио и додељује је Град Ниш од 2015. године, а организатор је Нишки културни центар. Награда која се додељује аутору књиге састоји се од повеље и новчаног износа. Досадашњи добитници награде су Пеђа Трајковић, Гордана Малетић, Раде Танасијевић, Соња Ћирић / Дејан Алексић (подела награде), Срђан В. Тешин / Александра Јовановић (подела награде). Златко Васић и Јелена Ангеловски.

Жири ради у саставу: Проф. др Данијела Костадиновић (Ниш)професор књижевности за децу, Др Милица Алексић (Врање), професор књижевности за децу и Срђан В. Тешин (Кикинда), прозни писац. Жири је ужи избор формирао посредством електронске комуникације, а добитника ће именовати на састанку у Нишу почетком априла. Свечано уручење награде ће бити организовано током априла или маја ове године.

На конкурс је пристигло 53 наслова издавача из Србије, Републике Српске (БИХ) и Црне Горе.

У ужи избор Награде града Ниша за књижевност за децу и младе. за најбољу књигу прозе или поезије за децу у 2023. години су ушле следеће књиге (по азбучном реду):

Весна Алексић, Зомбилејци“,  Креативни центар, Београд

Поп Д. Ђурђев, Мадагаскарска авантура“, Графомарк, Лакташи и Култарт, Бања Лука

Александра Јовановић, Петра је стварно отишла“, Креативни центар, Београд

Драгана Младеновић, Кад ствари пољуде“, Креативни центар, Београд

Урош Петровић, Бајке: других седам“, Лагуна, Београд

Стефан Тићми, Гугуто мемето“, Imprimatur, Бања Лука

Ана Цакић, Тајна госпође Мандорле“, Пчелица, Чачак

Основни мотив за покретање овакве награде је недвосмислена потреба да се најмлађим генерацијама приближи књига, читање и писање. Суочени смо са опадањем опште писмености, улоге књиге и читања у животу појединаца и нације. Да би утицао колико год може на тај процес, Град Ниш је одлучио да афирмацију књиге и читања међу генерацијама које управо стасавају помогне управо преко ове награде.

Циљ и смисао ове награде није само награђивање аутора најбоље књиге за децу, већ и свеукупна комуникација са нишким основним и средњим школама, помагања оснивања и рада књижевних и читалачких секција, клубова и друштава у школама, афирмација првих искустава младих, будућих писаца и уопште – свеобухватна промоција књиге међу децом и младима.

26март 2024.