Нишки културни центар - НАГРАДЕ НА 57. НИШКОМ САЈМУ КЊИГА

Жири за награде ПРЕСАД МУДРОСТИ и ИНИЦИЈАЛ 57. Нишког сајма књига, који је радио у саставу: др Дејан Огњановић, књижевник, преводилац и уредник из Ниша, председник и чланови Александра Гојковић, професор књижевности и новинар из Ниша и Далибор Поповић Поп, песник и председник Друштва књижевника и књижевних преводилаца из Ниша, на седници одржаној 28. 11. 2022.  је донео

ОДЛУКУ

 

 

Награда ПРЕСАД МУДРОСТИ за комплетну продукцију додељује се Издавачкој кући „Прометеј“ из Новог Сада. Награда се додељује за продукцију која се издваја разноврсношћу и поштовањем свих аспеката – од одабира аутора и тема до графичког и визуелног третмана књиге.

Награда ПРЕСАД МУДРОСТИ за највреднију едицију, додељује се  Издавачкој кући „Геопоетика“ из Београда за едицију „Ретропремијере“, посебно због премијерно објављених превода романа Мирче Елијадеа, чије је прозно стваралаштво остало у сцени научног којим је стекао светску славу.

Награда ПРЕСАД МУДРОСТИ за најбоље појединачно издање додељује се Издавачкој кући „HERAedu“ из Београда за монографију „Жене на тлу Србије: Од праисторије до савременог доба“ групе аутора. Еминантни стручњаци из различитих области прегледно и јасно реконстришу како је текао живот жене на овим просторима – од неолита до данашњих дана.

Награда ИНИЦИЈАЛ за ауторски допринос уметности или науци, додељује се „Дерети“ из Београда за књигу „Српски средњовековни грбови“ аутора Николе Гиљена, капитално дело које прати историју главних српских хералдичких мотива.

Награда ИНИЦИЈАЛ за дело које афирмише књигу у ужем или ширем смислу, додељује се Издавачкој кући „Лом“ за књигу „Easy riders, raging bulls – Како је рокенрол генерација спасла Холивуд“ аутора Питера Бискинда. Реч је о капиталном делу где квалитет превода и дизајна одражавају значај књиге.

Награда ИНИЦИЈАЛ за дело које спаја садашњост и будућност додељује се  Издавачкој кући „Геопоетика“ за антологију „Будући класици – Наслућена антологија хиспаноамеричке приповетке 21. века“ у преводу и избору Љиљане Поповић Анђић и Бранка Анђића. Овај избор прича најављује будуће класике.

Дејан Огњановић, председник

________________________________

Александра Гојковић

________________________________

Далибор Поповић Поп

_________________________________

Жири за награде ОТИСАК 57. Нишког сајма књига, који је радио у саставу: Анита Милић, ванредни професор на Факултету уметности у Нишу, председница жирија, Владан Ранђеловић, доцент на Факултету уметности у Нишу и Никола Миловановић, дипл. сликар из Ниша на седници одржаној 28.11.2022. једногласно је донео

 

ОДЛУКУ

 

Награда ОТИСАК за естетски третман књиге додељује се КРЕАТИВНОМ ЦЕНТРУ из Београда као издавaчу који негује чисту ликовност у својим издањима. Публикација која се ове године издваја СТРИПОТЕРАПИЈА, ауторке Ане Петровић која је обогаћена цртежима саме ауторке.

Награда ОТИСАК за технолошки третман додељује се ВУЛКАН ИЗДАВАШТВУ  из Београда за издање Приче за лаку ноћ за мале бунтовнице 2, аутора Елене Фавили и  Франческе Кавало.

Награда ОТИСАК за интермедијални третман књиге додељује се издавачкој кући ЈРЈ ЗЕМУН  из Земуна за књигу Миш лављег срцa, аутора Рејчел Брајт и Џима Филда   

Анита Милић, председник

Владан Ранђеловић

Никола Миловановић

Остави коментар

Сигурносни код Освежи

Установа Нишки културни центар

Станоја Бунушевца бб
18000 Ниш
Србија

Телефон: +381 18 595 740
Факс: +381 18 595 741
Email:

Галерија НКЦ

Бул. Др Зорана Ђинђића 37
18000 Ниш
Србија

Телефон: +381 18 538256

Књижара "Бранко Миљковић"

Бул. Др Зорана Ђинђића 37
18000 Ниш
Србија

Телефон: +381 18 538 255

Легат Бранке Ђорђевић

Наде Томић 13
18000 Ниш
Србија

Дизајн Saint Art Designs | Website Development

организација сајтова НКЦ-а : НГТим logo001
реализација сајта 2022. - 2023. - кинематографска и видео производња  Хаџи
реализација сајта 2023. - 2024. 
Галерија НКЦ

Проба Опис