Нишки културни центар - Дел Арно бенд

Дел Арно Банд је српска реге група из Београда. Основали су је браћа Владан и Јован Матић 2. јула 1986. године у Београду. Група је усмерена ка мелодијској „роотсˮ музици и први је ауторски реге бенд на просторима бивше СФРЈ. Први наступ у Београду група је имала 1987. у клубу Академија, док први успех бележи позивом на суботички фестивал Омладина 1988. Након Суботице бенд почиње припреме за снимање свог првог албума Играј док те не сруше који излази крајем 1989. године за независну издавачку кућу „Роцкландˮ. Године 1991. у издању СКЦ-а излази сингл-винил са песмама „Би-Бапˮ и „Путујемˮ, а следеће године, опет уз помоћ СКЦ-а група објављује други албум Година мајмуна, издање издавачке куће „РАМ рецордсˮ. Након изласка албума Генеза 1993. првобитна постава бенда се распада и браћа Матић све крећу испочетка. Две године касније, са потпуно обновљеном поставом група објављује албум Реггаенерација за „Еастфиелд рецордсˮ. „ДАБ је ту да спајаˮ, „Више него животˮ, „Прекоˮ, „Дим из моје лулеˮ и обрада песме „Трећи свијетˮ групе Хаустор неке су од песама које су утицале на пораст популарности овог бенда. Група 1996. године добија позив за учешће на фестивалу „Адриаспласх” у Порторожу (Словенија) где се сусреће са британским реге великанима Мистy ин роотс.

Током 1999. године, Дел Арно Банд у време бомбардовања одржава серију бесплатних концерата у клубу КСТ у Београду. Године 2001. музичка кућа „Аутоматикˮ обележила је 15. рођендан бенда издањем албума Рестроспецтиве, два компакт-диска са готово свим важнијим тренуцима из каријере групе као и доста необјављених снимака. Група је у међувремену свирала на разним фестивалима, у земљи и региону, са великанима регеа као што су У-Роy, Маx Ромео, Бењамин Зепханиах и други. Средином марта 2006. године група је за „Аутоматик рекордсˮ издала албум Време воде, први студијски албум након десет година паузе. 2011, поводом свог 25. рођендана, група је објавила сингл/спот „Хороскопˮ. Након тога следи период свирања на просторима бивше Југославије и наступи на бројним фестивалима, од којих се издвајају Скопље (Бускерфест) на централном градском тргу и Никшић на Бедем фесту, а један од интересантнијих наступа је онај на реге фестивалу у мађарском граду Хатван, где је бенд добио потврду да се његова популарност проширила и изван језичких граница. Године 2016. издавачка кућа „Масцом” објављује боx сет сабраних дела Дел Арно Банда поводом 30. рођендана групе који састав обележава великим концертом у Дому омладине Београда.

У мају 2017. године Дел Арно Банд, заједно са Немањом Којићем (Хорнсман Цоyоте) објављује сингл „Још увек има надеˮ који најављује многобројне фестивалске наступе. Током 2017. и 2018. године Дел Арно Банд наступа на следећим фестивалима: Супернатурал, Ваљево Јазз Фестивал, ОК Фест, Еxит, Нишвилле, Беер Фест Београд, Требевић Еко Фест, Подгорица Арт Фестивал, Арсенал Фест, као и на првом Винском маратону на Палићу. Посебно издвајају наступ на Нишвилле Јазз фестивалу у августу 2017. године, када су исто вече наступили са великаном светске реге сцене, Алпха Блондyјем и кад му је том приликом Јован Матић, фронтмен Дел Арно Банда уручио специјалну награду фестивала „Шабан Бајрамовићˮ.

Дел Арно Банд је 25. јануара 2019. године објавио нови албум Ако не знаш шта да радиш у издању издавачке куће „Масцом”. На албуму се нашло десет нових песама, међу којима су и три већ објављена хит сингла „Још увек има надеˮ, „Стари лекˮ и „Мени се окрени”.

Установа Нишки културни центар

Станоја Бунушевца бб
18000 Ниш
Србија

Телефон: +381 18 595 740
Факс: +381 18 595 741
Email:

Галерија НКЦ

Бул. Др Зорана Ђинђића 37
18000 Ниш
Србија

Телефон: +381 18 538256

Књижара "Бранко Миљковић"

Бул. Др Зорана Ђинђића 37
18000 Ниш
Србија

Телефон: +381 18 538 255

Легат Бранке Ђорђевић

Наде Томић 13
18000 Ниш
Србија

Продукцијска кућа

logo001

Дизајн Saint Art Designs | Website Development

Галерија НКЦ

Проба Опис