Нишки културни центар - Књижевна колонија Сићево

Термин манифестације: седина септембра

Књижевна колонија Сићево се одржава средином септембра, са трајањем до седам дана и уз учешће најзначајнијих српских и нишких књижевника и интелектуалаца, као и изабраних књижевника из иностранства. Књижевна колоније је основана 1991. године.

У раду Колоније редовно учествује већи број учесника (сталних и привремених), поготово значајних књижевника из региона југоисточне Европе, а у програму се посебно инсистира на следећим садржајима: округлом столу учесника и гостију са неком од актуелних књижевно-културолошких тема, гостовању учесника Колоније у оближњим градовима, објављивању зборника књижевних радова и алманаха Колоније, ауторских књига потеклих из рада Колоније, као и на већем броју других програма у Сићеву и Нишу.

У оквиру рада колоније се уручује и награда „Ramonda Serbica“ за свеукупно вишегодишње литерарно стваралаштво домаћег писца који је оставио посебан печат у историји савремене српске књижевности.

Међународна књижевна колонија „Сићево”, 29. по реду, јавна је градска манифестација која се по традицији одржава сваке године средином септембра, уз учешће најзначајнијих нишких и српских књижевника и интелектуалаца, као и изабраних књижевника из иностранства. Колонија 2019. је имала једанаест полазника и тридесетак учесника у програмима, од којих су четворица били страни писци (из Црне Горе, Македоније и Бугарске), док остали књижевници дошли из разних крајева Србије. У програму Колоније посебно место су имали садржаји као што су округли сто (овај пут посвећен односу књижевности и филма), додела награда Ramonda serbica и књижевни портрет добитника, гостовања писаца у нишким гимназијама, наступ писаца у јавном простору нишких кафића, као и

Установа Нишки културни центар

Станоја Бунушевца бб
18000 Ниш
Србија

Телефон: +381 18 595 740
Факс: +381 18 595 741
Email:

Галерија НКЦ

Бул. Др Зорана Ђинђића 37
18000 Ниш
Србија

Телефон: +381 18 538256

Књижара "Бранко Миљковић"

Бул. Др Зорана Ђинђића 37
18000 Ниш
Србија

Телефон: +381 18 538 255

Легат Бранке Ђорђевић

Наде Томић 13
18000 Ниш
Србија

Продукцијска кућа

logo001

Дизајн Saint Art Designs | Website Development

Галерија НКЦ

Проба Опис