Манифестације

Књижевна награда „Бранко Миљковић“

Књижевна награда „Бранко Миљковић“, за најбољу књигу поезије објављену на српском језику током претходне године, једна је од најугледнијих српских књижевних награда, а у 2018. години биће додељена по 47. пут. Збирке песама пристижу на адресу Нишког културног центра на основу објављеног конкурса, а о добитнику награде одлучује трочлани жири, састављен од угледних домаћих писаца и књижевних критичара.

Награда „Бранко Миљковић“ је званично признање града Ниша које се свечано уручује у Холу Градске куће, а техничка реализација тог догађаја поверена је Нишком културном центру. Добитник се јавно проглашава 29. јануара, на дан рођења Бранка Миљковића.

ДАНИ БРАНКА МИЉКОВИЋА су манифестација која траје неколико дана током марта или априла и која, осим неизоставне доделе Награде „Бранко Миљковић“, подразумева и низ других пратећих догађаја (пригодне изложбе, филмске пројекције, књижевне промоције, песничке вечери). Поједина од тих дешавања биће реализована у сарадњи са другим установама културе у нашем граду.

Књижевна награда „Стеван Сремац“

Књижевна награда „Стеван Сремац“, за најбољу књигу прозе објављену на српском језику током претходне године, прераста у једну од најугледнијих српских књижевних награда, а у 2018. години биће додељена по 15. пут. Књиге прозе пристижу на адресу Нишког културног центра на основу објављеног конкурса, а о добитнику награде одлучује трочлани жири, састављен од угледних домаћих писаца и књижевних критичара.

Награда „Стеван Сремац“ је званично признање града Ниша које се свечано уручује у Холу Градске куће, а техничка реализација тог догађаја поверена је Нишком културном центру.

ДАНИ СТЕВАНА СРЕМЦА су дводневна манифестација која се организује средином новембра у част књижевника чије дело и данас успоставља комуникацију са најширим кругом читалаца, инспиришући савременике не само у домену књижевности већ и у другим уметностима и областима стваралаштва. ДАНИ СТЕВАНА СРЕМЦА садрже разноврсне догађаје које грађани Ниша и околине радо посећују (књижевне вечери, изложбе, музички наступи), а међу тим дешавањима централно место припада самом чину свечане доделе Награде „Стеван Сремац“ за најбољу прозну књигу објављену на српском језику током претходне године.

Награда БРАНКО МИЉКОВИЋ

Додела награде „Бранко Миљковић“ за 2020. годину књижевнику Владимиру Копицлу за збирку песама „Удаљени бубњеви“ уједно је и обележавање 50....