Нишки културни центар - Међународни фестивал стрипа „Нифест“

Међународни фестивал стрипа „Нифест“ настао је са циљем да „девету уметност“ приближи младим генерацијама и да им пружи прилику да упознају могућности и достигнућа стрипа као стваралачке форме. Својом разгранатом концепцијом „Нифест“ обухвата све важније сегменте стрипске културе − од едукације младих путем школе стрипа, преко сајма стрипских издања (где су заступљени најзначајнији издавачи и најновија издања у области стрипа) и организовања предавања и трибина, округлих столова, презентација и самосталних и групних изложби, па све до представљања најзначајнијих домаћих и иностраних аутора из света „девете уметности“.

Стрипска едукација млађих старосних група у форми радионица подразумева упознавање деце са основама стрипа као једног од уметничких облика, са стрипским језиком и начинима стрипског изражавања, чиме се код деце од раног узраста развијају вербалне и визуелне способности и открива потенцијални таленат за „девету уметност“. Рад са студентима Факултета уметности, с друге стране, подразумева предавања, креативне часове и мастеркласове истакнутих стрипских аутора, теоретичара и историчара који пружају могућност академцима да, радећи на конкретним примерима, прошире своја знања из ове сфере уметничког стваралаштва.

Саставни део „Нифеста“ је и сајам стрипских издавача, догађај који окупља све релевантне издаваче из Србије у тој области. Своја издања ће и ове године представити петнаестак до двадесет издавачких кућа, које на својим штандовима излажу најновија издања из своје продукције, али и старије, антикварне албуме и стрипове. Предност имају стрипофилски, а не комерцијални аспекти сајма – отуд се издавачима штандови и пратеће услуге не наплаћују, а улаз је за све посетиоце током читаве манифестације бесплатан.

Трибински програми подразумевају учешће истакнутих стрипских критичара, теоретичара и историчара који на отвореним трибинама и округлим столовима презентују мало познате детаље из историје и теорије домаћег и страног стрипа, критички промишљају феномен „девете уметности“ и сагледавају га из различитих перспектива, али и полемишу о токовима развоја популарне културе и односима стрипа и других врста уметности. Ту су и самосталне и колективне стрипске изложбе – од истраживачких, трагалачких и ауторских до ретроспективне годишње изложбе Удружења стрипских уметника Србије – чиме ће нишкој стрипској публици и овај пут бити представљена сва најзначајнија достигнућа на пољу домаћег стрипског стваралаштва.

Идеја за стрипски фестивал родила се као логичан резултат потребе да стрип, који је у Нишу дотад био неадекватно третиран и редовно скрајнут на маргине културних дешавања, напокон добије третман какав заслужује. Ниш, наиме, има велике културне манифестације у сфери ликовних уметности (сликарства, графике и архитектуре), озбиљне, духовне и популарне музике (фестивали и празнични концерти), игре (фолклорни фестивали, балови), књижевности (колоније, резиденције, сајмови, рецитаторске смотре) и играног и анимираног филма (фестивали и колоније), али доскора није имао манифестацију посвећену „деветој уметности“. Сада је ту Међународни фестивал стрипа „Нифест“, дешавање које несумњиво има потенцијала да једнога дана и само постане јавна градска манифестација.

Званична страница Фестивала  https://www.nifest.com/


Установа Нишки културни центар

Станоја Бунушевца бб
18000 Ниш
Србија

Телефон: +381 18 595 740
Факс: +381 18 595 741
Email:

Галерија НКЦ

Бул. Др Зорана Ђинђића 37
18000 Ниш
Србија

Телефон: +381 18 538256

Књижара "Бранко Миљковић"

Бул. Др Зорана Ђинђића 37
18000 Ниш
Србија

Телефон: +381 18 538 255

Легат Бранке Ђорђевић

Наде Томић 13
18000 Ниш
Србија

Дизајн Saint Art Designs | Website Development

организација сајтова НКЦ-а : НГТим logo001
реализација сајта 2022. - 2023. - кинематографска и видео производња  Хаџи
реализација сајта 2023. - 2024. 
Галерија НКЦ

Проба Опис