Књижевна колонија Сићево


Термин манифестације: седина септембра

Књижевна колонија Сићево се одржава средином септембра, са трајањем до седам дана и уз учешће најзначајнијих српских и нишких књижевника и интелектуалаца, као и изабраних књижевника из иностранства. Књижевна колоније је основана 1991. године.

У раду Колоније редовно учествује већи број учесника (сталних и привремених), поготово значајних књижевника из региона југоисточне Европе, а у програму се посебно инсистира на следећим садржајима: округлом столу учесника и гостију са неком од актуелних књижевно-културолошких тема, гостовању учесника Колоније у оближњим градовима, објављивању зборника књижевних радова и алманаха Колоније, ауторских књига потеклих из рада Колоније, као и на већем броју других програма у Сићеву и Нишу.

У оквиру рада колоније се уручује и награда „Ramonda Serbica“ за свеукупно вишегодишње литерарно стваралаштво домаћег писца који је оставио посебан печат у историји савремене српске књижевности.

Књижевна колонија Сићево 2019

Међународна књижевна колонија „Сићево”, 29. по реду, јавна је градска манифестација која се по традицији одржава сваке године средином септембра, уз учешће најзначајнијих нишких и српских књижевника и интелектуалаца, као и изабраних књижевника из иностранства. Колонија 2019. је имала једанаест полазника и тридесетак учесника у програмима, од којих су четворица били страни писци (из Црне Горе, Македоније и Бугарске), док остали књижевници дошли из разних крајева Србије. У програму Колоније посебно место су имали садржаји као што су округли сто (овај пут посвећен односу књижевности и филма), додела награда Ramonda serbica и књижевни портрет добитника, гостовања писаца у нишким гимназијама, наступ писаца у јавном простору нишких кафића, као и већи број пригодних програмских активности у Сићеву и Нишу. Колонија је одржана од 17. до 22. Септембра 2019. године. опширније…

30. МЕЂУНАРОДНА КЊИЖЕВНА КОЛОНИЈА „СИЋЕВО 2021”

Од 14. до 19. септембра 2021. године

Јубиларна година тридесета Књижевне колоније у Сићеву одржава се у данима од 14. до 19. септембра 2021. године, у условима нове реалности коју је наметнула глобална криза изазвана коронавирусом, са најзахтевнијим задатком да сви учесници и публика буду безбедни. По препоруци Кризног штаба Града Ниша, програм 2020. године није одржан. У програму Колоније 2021. посебно место заузимају садржаји као што су округли сто, који је овoг пута посвећен Сабраним делима… опширније…