Међународна књижевна колонија „Сићево”, 29. по реду, јавна је градска манифестација која се по традицији одржава сваке године средином септембра, уз учешће најзначајнијих нишких и српских књижевника и интелектуалаца, као и изабраних књижевника из иностранства. Колонија 2019. је имала једанаест полазника и тридесетак учесника у програмима, од којих су четворица били страни писци (из Црне Горе, Македоније и Бугарске), док остали књижевници дошли из разних крајева Србије. У програму Колоније посебно место су имали садржаји као што су округли сто (овај пут посвећен односу књижевности и филма), додела награда Ramonda serbica и књижевни портрет добитника, гостовања писаца у нишким гимназијама, наступ писаца у јавном простору нишких кафића, као и већи број пригодних програмских активности у Сићеву и Нишу. Колонија је одржана од 17. до 22. Септембра 2019. године.

На овогодишњој Колонији Награда Ramonda serbica за свеукупно вишегодишње стваралаштво домаћег писца, који је оставио посебан печат у историји савремене српске књижевност, додељена је писцу Владану Матијевићу, док је неформално признање „Микина чаша”, намењено појединцу који је дао посебан допринос афирмацији, организацији и развоју Међународне књижевне колоније у живописном амбијенту Сићева уручено српском писцу Срђану Тешину.

Организатор Књижевне колоније Сићево је Нишки културни центар. Суорганизатори: Друштво књижевника и књижевних преводилаца Ниша, Народни музеј Ниш, Народна библиотека „Стеван Сремац“ из Ниша и Завод за заштиту природе Србије. Оснивач и покровитељ Књижевне колоније: Град Ниш. Пријатељ колоније: Општина Бела Паланка. Спонзор: Подрум „Малча“. Медијски покровитељ: РТС