Фестивал глумачких остварења домаћег играног филма

filmski susreti

Фестивал глумачких остварења домаћег играног филма у Нишу је најстарија манифестација посвећена домаћем играном филму, али и један од најстаријих филмских фестивала у региону. Фестивал је основан 1966. године. Реч је о фестивалу који има изузетан значај не само за нашу локалну средину и читаву југоисточну Србију, него и за истинску афирмацију целокупног српског глумишта, будући да су глумци били и остали једина константно пулсирајућа вредност у оквирима домаће седме уметности. Задатак је фестивала и да презентује и афирмише филмска (понајпре глумачка) достигнућа у целом региону, како путем сарадње са продукцијама (Хрватска, БиХ − Република Српска, Словенија, Македонија и Црна Гора) које су некада биле саставни део југословенске кинематографије, тако и путем сарадње са осталим суседима − Бугарском, Румунијом, Грчком и др.

На Филмским сусретима се сваке године додељује осам званичних фестивалских награда, намењених домаћим глумцима, уз два признања за успешне наступе страних глумаца у домаћем филму.

Уз богат програм пратећих манифестација, који, поред филмских пројекција, обухвата и разноврсне живе програме (промоције најновије филмске литературе, трибине о глуми и актуелном тренутку домаћег филма, округли сто или симпозијум усредсређен на неки од феномена који су у вези са глумом или стањем у домаћој филмској продукцији, фотографске и сликарске изложбе, пригодни концерти), објављује се и неколико књига о седмој уметности уопште, филмској глуми и глумцима, као и редовни број филмског часописа Филаж.

Званична страница Фестивала  https://www.filmskisusreti.rs/

Пријава за филмове који конкуришу за 59. Филмске сусрете. Преузмите образац пријаве