Велика сала Нишког културног центра на Палилули
Почетак пројекција у 19 сати
Цена карте: 100 динара

11. јун 2019.

Bird on a Wire: Leonard Koen

Тони Палмер, ВБ, 1974, 121′
Леонард Коен започео је европску турнеју 18. марта 1972. почевши у Даблину, а завршавајући у Јерусалиму 21. априла. Други градови били су Лондон (Ројал Алберт хол), Стокхолм, Амстердам, Копенхаген, Беч, Берлин, Париз и Тел Авив. Овај филм је један утисак о ономе што се десило током те турнеје.

12. јун 2019.

Сплав
Маркус Линден, Шведска, Данска, САД, Немачка, 2018, 98′
Године 1973. пет мушкараца и шест жена прешло је Атлантик на сплаву, у склопу научног експеримента који је проучавао социологију насиља, агресије и сексуалне привлачности у људском понашању. Иако је пројекат у штампи постао познат као „Секс сплав“, нико није очекивао оно што се на крају догодило на том тромесечном путовању. Више од четрдесет година касније, преживели чланови експедиције Ацали, поново се окупљају у филмском студију.

13. јун 2019.

Добро дошли у Содому
Флориан Веигенсамер, Кристиан Крунес, Аустрија, 2018, 90′
Паметно испреплетене, судбине разних протагониста откривају комплексну причу овог апокалиптичног друштва. Њихови веома лични унутрашњи гласови омогуц́авају дубок увид у живот и рад на овом месту – Содоми. Живот на депонији постаје загонетна слика наше модерне, глобализоване цивилизације, краткотрајна технологија постаје метафора капиталистичког луксуза, одбаченог друштва. Наизглед апокалиптично окружење је за оне који тамо живе место које пружа перспективу.

14. јун 2019.

РБГ
Џули Коен, Бетси вест, САД, 2018, 98′
У својој 85. години, судија Врховног суда САД Рут Бадер Гинсбург иза себе је оставила дуготрајно правно наслеђе и постала неочекивана икона поп културе. Но, јединствено особно путовање њеног успона до највишег народног суда у великој је мери непознато јавности, чак и неким од њених највећих обожавалаца – све до сада. РБГ истражује њен живот и каријеру.

15. јун 2019.

Погранична ограда
Николаус Герхалтер, Аустрија, 2018, 112′
Гранични прелаз Бренер, алпска граница, пролеће 2016: аустријска влада најављује изградњу пограничне ограде, након тога очекујући померање избегличке трасе ка Италији, сад када је Балканска рута затворена. Становници се боје ограде подједнако колико и наводно претећег прилива странаца у њихову домовину. Две године касније, ограда још увек лежи замотана у контејнеру, као што и до налета избеглица никада није дошло.